Bryta utanförskap

Att inte få vara med, på rasten eller i fikarummet. Att känna en ensamhet fast man befinner sig i en grupp. Att inte få en inbjudan till festen som alla pratar om, eller inte längre bli bjuden till vänner som förut – Utanförskaputslagning eller marginalisering är ord som också har människor bakom sig. Enligt wikipedia innebär utanförskap:

  • En rent social gemenskap, typ kamratgrupp i och utanför skolan, där utanförskap kan glida över i mobbning.
  • Det etablerade samhället, där utanförskap kan avse individer som forna tiders utstötta ur byn till större grupper som inte accepteras i samhället – icke-accepterade minoriteter
  • Det som anses vara det ”normala” samhället, där utanförskap kan avse personer med funktionsnedsättning eller andra som på grund av hur samhället är konstruerat inte har möjligheterna att delta i samhällslivet i samma utsträckning som majoritetsbefolkning kan.
  • Socialt utanförskap kan åsyfta långtidsarbetslöshet, kriminalitet, hemlöshet och drogberoende.     Källa: wikipedia

En av diakonernas huvuduppgifter är att arbeta med och för människor i utsatta situationer för att bryta ensamhet och utanförskap. Det kan vara att skapa en mötesplats tex  diakonins hus i Uppsala. Syftet med verksamheten där är att :

Människor som är i behov av stöd, hjälp och råd ska kunna besöka eller ringa oss. Vi försöker då hitta en lämplig person i en församling som vi sedan hänvisar till. Vid behov kan vi även etablera kontakt med olika myndigheter”, säger Lillemor Brånn, verksamhetsledare vid Diakonicentrum. Källa svk

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.