Om Diakonibloggen

Vi är många, på många platser, i olika åldrar. Vi syns i gröna skjortor med ett vitt litet frimärke. Du möter oss på vårdhemmen, sjukhusen, i skolor och i församlingarna över hela Sverige. Även här på bloggen möter du några av oss diakoner.

Det diakonala arbetet är Svenska kyrkans omsorgsarbete. Det drivs inom egna institutioner som till exempel Stadsmissionen i flera städer. Arbetet bedrivs i skolor, som skoldiakoni, på arbetsplatser men också som en del av det traditionella församlingsarbetet. Så här beskrivs det diakonla arbetet på Svenska kyrkans hemsida:

”Att bli sedd och bekräftad kan hela. Att se och bekräfta kan också hela. Samspelet i diakonin – kyrkans sociala arbete är unikt mänskligt. Uppdraget är att ge människor i samhällets marginal plats i församlingens mitt.
Det handlar även om att arbeta för alla människors rätt till frihet från förtryck.”
Vill du veta mer, läs gärna vidare på Svenska Kyrkans hemsida.
Diakonibloggen är en samlingssida på nätet för att lyfta fram, hylla, beklaga, fira och inspirera till diakonalt arbete inom och utanför Svenska kyrkans ramar. Vi som är redaktörer på diakonibloggen.com är Karin Ahlqvist och Charlotte Säll, diakoner i Växjö respektive Värnamo.
För allt publicerat material ansvarar webredaktören.

Vill du skriva på diakonibloggen, ta gärna kontakt med oss. Vi ser fram emot att utöka antalet skribenter som vill reflektera och visionera om diakonala och sociala frågor.

All info hittar du under kontakt.

 

4 kommentarer »

 1. Hej!
  Jag tycker det är ledsamt att man nu
  måste plugga på högskola i 4år innan
  man kan bli diakon, jag tror man mister
  många bra diakoner på det sättet!

  • Hej Erika! Ledsen att det dröjt så länge med respons på din kommentar. Jag tänker så här: att vara diakon handlar dels om personlig lämplighet för uppdraget och dels om att rustas med en bra utbildning. Som diakon kan man komma i många olika situationer och möta människor i utsatta och svåra livssituationer. Som diakon jobbar man med sig själv som arbetsredskap och utbildningen kombinerat med livserfarenhet är verktygslådan som jag personligen absolut inte skulle klara mig utan. Kyrkan har ett ansvar när man viger diakoner, ett ansvar att stå bakom personen och stötta henne/honom i uppdraget. Utbildningen är en del i det ansvaret. Så tänker jag. /Lotta, diakonibloggen

   • Hej Lotta!
    Oj, jo jag tycker som du.
    Men hur är de för alla diakoner innan den nya lagen? Har inte kyrkan samma ansvar för dem efter vigsel?
    Jag menar bara att det kanske även där skulle få finnas kryphål eller chans för de som inte har pluggat hela livet…
    Erika

 2. Hej igen! Jag är inte riktigt säker på vad du menar med den nya lagen. Utbildningen och vigningen har sett olika ut över tid. För inte så längesedan var det diakoniinstitutionerna som vigde diakoner, idag är det stiften som ansvarar för antagning och vigning. Stiften och ytterst biskopen har tillsynsansvar för alla vigda oavsett när man vigdes. I dagsläget finns det ett antal olika fackutbildningar som kan vara grund i diakonutbildningen, men man måste i vissa fall komplettera med socialt arbete. Nu genomförs förändringar i utbildningen igen. Vad det kommer innebära kan jag inte i nuläget svara på. /Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.