Kontakt

Diakonibloggen är en samlingssida på nätet för att lyfta fram, hylla, beklaga, fira och inspirera till diakonalt arbete i och utanför Svenska kyrkans ramar.  Vi som är redaktörer på diakonibloggen.com är:

imageKarin Ahlqvist
Stiftsdiakon i Växjö stift med fokus på kommunikation och diakonal utveckling.
Morgontrött teolog med fyra barn och make, som även han jobbar inom Svenska kyrkan.
Brinner för diakonala frågor och för att lyfta fram diakonala frågor på nätet.
Mail: Karin.ahlqvist@svenskakyrkan.se
Charlotte Säll,
Diakon sedan 2002, arbetar i Värnamo församling och inom Sjukhuskyrkan i Värnamo. Bor med make och hund söder om Jönköping. Musik är en viktig del av mitt liv. Brinner för goda möten och diakonal reflektion. Har en bakgrund  som socialpedagog.
Mail: charlotte.sall@svenskakyrkan.se

Vill du skriva på diakonibloggen – ta gärna kontakt med oss. Vi ser fram emot att utöka antalet skribenter som vill reflektera och visionera om diakonala och sociala frågor.

För publicerat material ansvarar webbredaktörerna.

Hör gärna av dig med tankar, reflektioner och funderingar.
Du når oss här:
mail:diakoni.se@gmail.com
twitter: @diakonibloggen
facebook: https://www.facebook.com/diakonibloggen

 

logo_skj_stor

 

11 kommentarer »

  • Hej Eva-Mari! Kul att du har hittat bloggen. Tack för positiv feedback! Utifrån vår statistik så är det faktiskt en hel del som läser bloggen och det är vi glada för. Vår ambition är att synliggöra vad diakoni är och att lyfta upp sådant som vi tycker är viktigt. Har du synpunkter och förslag på ämnen att ta upp, eller om du vill gästblogga, får du gärna höra av dig igen!
   Lotta, diakonibloggen

 1. Hej!
  jag har en fråga. Är det sant att Svenska kyrkan redan beslutat eller är på väg att besluta att utbildningen till Diakon inte längre ska vara en högskoleutbildning? Jag har gått i tankar på att läsa till Diakon på Ersta Sköndal högskola men häromdagen sa en väninna att Svenska kyrkan kommer att ”ta hem” utbildningen.
  Om detta är sant tycker jag det är beklagligt och jag kommer då inte att läsa utbildningen om den är helt och hållet i Svenska kyrkans regi. Jag är rädd för att den då blir en helt och hållet konfessionell utbildning. Att man kommer att gå miste om de inslag av vetenskaplig träning som idag finns i utbildningen när den ligger inom högskolan. Dessutom går man mist om den status som en högskoleutbildning innebär. Och vidare kommer man rent hierarkiskt att hamna ännu längre under prästerna. Jag menar de har en teol.kand. från högskolan men diakonerna kommer inte ha någon akademisk träning och ingen akademisk kunskap och status.

  När fy bubblan vilket dåligt beslut! (om det nu är så)

  Vänligen
  Jorinda

  • Jorinda, du ställer en viktig fråga! De kyrkliga utbildningarna är under förändring och vad jag förstår är frågetecknen många även på de olika utbildningsinstitutionerna hur de kommer att se ut framöver. En avsikt är i alla fall att de olika profilerna (diakon, musiker, präst och församlingspedagog) redan i utbildningen ska mötas mera och läsa tillsammans för att förbereda och underlätta för teamarbete i församlingarna. Det som svenska kyrkan ”tar hem” som du uttrycker det är det sista profilåret i utbildningen. Fortfarande krävs en gedigen fackutbildning på akademisk nivå, till exempel socionom, socialpedagog eller sjuksköterska. Jag har också läst debattartikeln som Peter lägger upp. Ersta Sköndals rektor Jan-Håkan Hanssons oro handlar om inriktningen på det diakonala profilåret. Eftersom diakonernas fackutbildning oftast inte innehåller religionsvetenskap och teologi anser han att det är ytterst viktigt att det diakonala profilåret ger sådana akademiska studier och då naturligtvis med inriktning mot diakoni. Mitt förslag är att du tar kontakt med stiftsdiakonen i det stift du bor i. Han eller hon är rimligtvis mer insatt i vad som gäller för de nya utbildningarna. Hoppas du inte lägger dina planer på hyllan! Vi behöver bli fler diakoner… Önskar dig lycka till! /Lotta, diakonibloggen

 2. Hej!
  Intresserad av Diakonyrket. Har en fråga vad gäller ”fackutbildning”. Jag har en kandidatexamen om 180 hp i Pedagogik inom fältet personalutveckling, med beteendevetenskap som ”kringämnen”, samt 60 hp Religionsvetenskap samt 90 hp Historia m godkänd kandidatuppsats. Därtill 14 års arbete som studievägledare, inom arbetsförmedlingen, så jag har lång erfarenhet av att arbeta m männislor i kris. Finns möjlighet till validering av mina erfarenheter eller är det de fackutbildningar som stipuleras, utan undantag. Med vänlig hälsning,//PO

  • Hej P-O! Roligt att du är intresserad av diakoni. Jag kan inte svara på dina frågor om utbildningen utan får hänvisa dig vidare. Svenska kyrkans utbildningar står inför något nytt i och med läsåret 2014-2015 med en del förändringar. Det bästa du kan göra är att kontakta rekryteringsansvarig diakon i det stift du bor. Det är respektive stift som antar diakonkandidater. Med stiftsdiakonen kan du resonera om din väg för att kunna bli diakon och även hur möjligheten att söka dispens ser ut om din utbildning och erfarenhet är sådana att det skulle vara ett alternativ. Lycka till! /Lotta, diakonibloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.