Hoppa till innehåll

Min granne moskén

Det är nästan 20 år sedan som jag hade förmånen att få vara student i Jerusalem under en termin. Temat var ”Guds tid” och platsen var Svenska teologiska institutet.

Efter en termin i Jerusalem var vi tvungna att handla en ny väckarklocka. Varje morgon hade vi väckts av böneutropet från moskén i kvarteret – och det hade – likt kyrkklockornas klang hemma i Sverige – blivit en del av vår vardag. Väckarklockan spelade samma utrop. Moskén var i ett av de närmsta kvarteren, och runt hörnet fanns Mea Shearim, ett av de judiska kvarteren. Det skulle dröja rätt många år innan jag på samma sätt fick leva så nära mina vänner som liksom jag hade tro och en längtan efter att leva i samhörighet och respekt.

Hoppet väcktes när biskop Fredrik i Växjö i ett inlägg på facebook välkomnade böneutrop från en moské i Växjö. Ett hopp om att vi tillsammans kan stå upp för varandra, för vår rätt att utrycka vår tro och längtan och för att stärka vår samhörighet och medmänsklighet. För: En del av kyrkans uppdrag har i alla tider varit att värna om dem som lever i utsatthet, och att odla goda relationer mellan människor, oavsett religiös eller etnisk bakgrund. För oss är det en konsekvens av det Jesus säger om att älska sin nästa, ja till och med fienden. Det är också motiveringen till att programmet En värld av grannar finns. En värld av grannar vill bidra till erfarenhetsutbyte och att lära av goda exempel. Det sker genom att människor från olika religiösa samfund och organisationer som arbetar med och för människor på flykt i Europa möts, för att utveckla och fördjupa relationerna. Programmet tar sitt avstamp i det praktiska arbetet på gräsrotsnivå, med siktet inställt på utökad interreligiös dialog och att utarbeta gemensamma strategier för framtida insatser. 

Läs mer här: https://www.svenskakyrkan.se/migration/envarldavgrannar

och gå gärna med i facebookgruppen för vi behöver bli fler!

Karin på diakonibloggen

Genom programmet ‘En värld av grannar – Interreligiös praktik för fred’ vill Svenska kyrkan främja fredlig samexistens och ett humant Europa, som präglas av social och andlig hållbarhet. Ett samhälle där människor värnar om sin nästa och försvarar demokratiska grundvärderingar – En värld av grannar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: