Hoppa till innehåll

Höst och bokläsning – Bibelns kvinnor

Varje sommar de senaste åren har vi haft förmånen att tillsammans med eminenta gästbloggare få recensera nyutkomna böcker. Även denna sommar som nu blivit framskriden höst, delar vi med oss av några boktips, och denna bok får avsluta sommarens/höstens serie.

Bibelns kvinnor,101 möten med kända och okända systrar, av Charlotte Frycklund, Argument Förlag 2020.

Charlotte Frycklund, Svenska kyrkans första nätpräst på heltid, har under några år stått för en kär och uppskattad del av mitt facebookflöde. Med sin värme och humor, sin skärpa och sitt allvar talar hon med kloka formuleringar ofta rakt in i hjärtat. Det kan handla om bibelbetraktelser, tankar inför kyrkoårets helger, men också vardagliga dialoger tillsammans med sina barn, återgivna med stort hjärta. Saknaden efter storebror, som familjen aldrig fick lära känna, kommer ofta igen i Charlottes texter, nu senast i en betraktelse inför allhelgonahelgen.

I fastetiden nu i våras skrev Charlotte Frycklund dagliga betraktelser på Facebook om kvinnor i Bibeln, och utifrån den fina respons hon fick kom idén om att publicera texterna i en bok. Hon kompletterade med flera berättelser och resultatet blev boken ”Bibelns kvinnor”. Den innehåller porträtt av de allra mest kända kvinnorna i Bibeln såväl som många okända systrar som bara flimrar förbi i en mening, en bisats, vissa namnlösa, i denna till stor del männens värld som Bibeln i sitt sammanhang är en del av.

Boken är uppbyggd som en andaktsbok där varje berättelse inramas av en kort bakgrundstext för att sätta berättelsen i ett historiskt sammanhang, samt en avslutande kort bön med fokus på kvinnornas speciella egenskaper eller situationerna som berättelserna bottnar i. Berättelserna är ofta utbroderade med Charlottes egen fantasi eftersom Bibeln ofta inte berättar så mycket. Charlotte har en säregen förmåga att fördjupa tanken, hitta en egen vinkel och bemyndiga alla dessa kvinnor med respekt och värdighet. Här finns alla slags känslor och egenskaper – och berättelser värda att berättas, kvinnor värda att lyftas fram.

Jag gläds över denna bok som en andaktsbok att leva med och rekommenderar den varmt till alla som vill stifta en djupare bekantskap med kända och okända systrar i Bibeln.

Charlotte Säll, diakonibloggen

Här berättar Charlotte Frycklund själv om boken Bibelns kvinnor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: