Hoppa till innehåll

Hemlöshet och kyla och hur vi försöker bidra till att kunna lindra detta lite

Efter nyår började vi med temat hemlöshet på diakonibloggen och har delat några inlägg om det. Sen kom corona och vi har haft fokus på det. Vi kommer dela några fler inlägg om hemlöshet som sändes till oss innan coronautbrottet. För den som redan lever i utsatthet drabbas än hårdare i kristider. Idag kommer inlägget från Frälsningsarmén. /Karin & Lotta

Här kommer en hälsning från Frälsningsarméns sociala center i Hornstull, Stockholm. Jag heter Anna-Lena Hjerpe och min tjänst där är att vara kaplan. Jag har jobbat som officer i Frälsningsarmén i 35 år.

På sociala centret börjar vi vår dag med morgonbön som sedan övergår i personalmöte. När klockan är 9.00 öppnas dörrarna och frukosten bestående av fil och smörgås, te och kaffe (det man betalar för är kaffe som kostar 5 kr) börjar serveras. Hos oss finns möjlighet att sitta ner och läsa en tidning eller bara vila. Just nu har man möjlighet att boka tid för att använda vår massagestol, vilket har blivit ett bra tillskott till avslappning. Vi erbjuder också dusch och klädbyte varje dag. Hos oss kan man också få hämta nya kläder, allt från underkläder till jackor, och detta är möjligt tack vare att snälla människor skänker kläder och skor till oss.

Två gånger om året erbjuder vi klippning för våra gäster. En gång om året kommer också en grupp optiker som hjälper till med synundersökning. Vi har också samarbete med många olika grupper. Det finns ett härligt gäng volontärer hos oss vilket är till stor glädje för oss och våra gäster. 

På centret har vi kuratorer som vill hjälpa till och vara ett stöd där vår gäst kanske känner att de inte orkar själva, och det är något som vi ser är viktigt i vårt arbete. En gång i veckan har vi dessutom besök av Gatujuristerna. Vi har möjlighet att ge samtal om kristen tro. Min uppgift som kaplan är att anordna andakter varje dag, och där bjuder vi in olika personer som vill vara med. Gudstjänst firar vi en söndag i månaden, då vi serverar en enkel måltid efteråt. Två gånger per termin försöker vi att göra några utflykter. Vi har också börjat med eftermiddagsgrupper dit man får anmäla sig om man är intresserad. Det är olika programinnehåll, bland annat har vi haft samtalsgrupp, bibelgrupper och några konserter för dem av våra gäster som vill vara med.

Vi möter hemlöshet och missbruk här men vi vill som vår grundare William Booth möta alla med respekt, och för mig gäller också generalens bevingade ord ”Soppa, tvål och frälsning”. Och att på detta sätt jobba för att få bort hemlöshet och få in människor i värmen igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: