Hoppa till innehåll

#inteimittnamn

Flödet fylls av skrämmande bilder – bilder på en moderatledare i jaktkläder som vill stärka Sveriges gränser – bilder på Jimmie Åkesson som delar ut flygblad i Grekland med en uppmaning om att inte komma till Sverige. För ”Sverige är fullt” och här kan du som flykting eller asylsökande inte förvänta dig någonting. Med hälsningar från svenska folket.

Det skaver – det gör ont. Och det som skakar om oss mest är att det i Sverige år 2020 är accepterat att inte vilja bereda rum, att avgränsa, att förskjuta ansvar och att inte låta medmänsklighet och gästfrihet ha en plats i sammanhanget.

Detta Sverige är inte vårt Sverige – Jimmie pratar inte i vårt namn. Vi vill tro och hoppas på ett land som har medmänsklighet i fokus som vågar ta konsekvenserna av att vara privilegierat och som vågar dela med sig – som inte väjer för långsiktigt arbete och berikande mångkulturssammanhang.

Konsekvenserna av en gränsskapande politik låter inte vänta på sig. Häromdagen sköts en flykting till döds vid grekiska gränsen. Det var det grekiska gränsskyddet som sköt honom genom halsen när han försökte ta sig in i EU. En desperat människa som inte har någonstans att ta vägen avrättas för att vi i vår lilla del av världen inte vill förstå att vi måste hjälpas åt och avstå något för egen del för att andra ska ha en chans till drägligt liv – ett liv i fred och frihet!

Och vi är tack och lov många som inte delar Jimmies åsikter och vi måste höja vår röst. På Facebook har startats ett initiativ – ”SD representerar inte mig!”. Det är en protestgrupp för alla som vill markera att Sverigedemokraterna inte representerar svenska folket, detta apropå SD:s flygblad som delats ut ut vid gränsen mellan Turkiet och Grekland undertecknat av ”Svenska folket och Sverigedemokraterna”. – Läs mer här

Gud, jag ber för en värld där människor får invisningsbeslut och där det råder inbördesfred. En värld där vatten inte är turkiskt eller grekiskt utan bara vatten. Där människor inte är jude eller grek, man eller kvinna, slav eller fri, invandrare eller inföding, straight eller gay, fattig eller rik utan bara människa, fastän många en enda kropp.

En bön hämtad ur boken Gudsrikets gränser – en bok som integrerar av Sofia Devall.

Karin och Lotta på diakonibloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: