Hoppa till innehåll

När tillvaron fallit samman

Mitt namn är Lisa. Jag är socionom och arbetar sen ett par år tillbaka, och ett par veckor till, på Stadsmissionen i Göteborg. Jag jobbar med människor i hemlöshet, med en metod som kallas Bostad först. De personer jag möter har ofta någon form av missbruk och/eller psykisk ohälsa, vilket både kan vara en orsak till eller en konsekvens av att man befinner sig i hemlöshet.

Att regelbundet träffa människor i hemlöshet väcker en hjärtskärande insikt om vilka överlevare dessa människor tvingats bli. Det är svårt för mig att sätta mig in i tanken på ett liv där jag inte har en dörr att stänga om mig, en plats som det är självklart för mig att komma hem till. Jag har lyxen att ta för givet att jag kan äga fler saker än vad som ryms i en blå IKEA-kasse, för jag har ett hem där jag kan förvara dom. Att på vägen från jobbet kunna handla mat för resten av veckan, för jag har ett kylskåp att förvara det i. Att jag vet var jag ska sova ikväll, för jag har en säng som väntar. Tanken på något annat är avlägsen för mig. Men vardag för människor som lever i hemlöshet.

Många av personerna jag möter vet hur det är att sova på Centralstationen. De flesta har längre eller kortare perioder bott på akutboende, via bistånd från socialtjänsten. ”Helvetet på jorden” är en inte sällan använd beskrivning av hur det är att bo på akutboende. Det vittnas om rån, drogrelaterad skuldindrivning, och en misär som uppstår till följd av att droger florerar fritt och hoppet om en annan tillvaro känns avlägsen.

Jag träffar människor som tidigare i livet haft hus, arbete, familjeliv. Men där livet inte gått som man tänkt sig, och tillvaron av en eller annan anledning fallit samman. Och en dag är huset borta, arbetet förlorat och du sover på din polares soffa, eller Centralstationens golv.

Hur kan vi då arbeta med hemlöshet på ett långsiktigt och mer humant vis? Jag arbetar som sagt med en metod som kallas Bostad först. Metoden bygger på utgångspunkten att en egen bostad är en mänsklig rättighet. Man tänker att utan en egen trygg bostad kan en person inte gå vidare och ta itu med andra utmaningar i livet. Vare sig det handlar om missbruk, psykisk ohälsa, arbetslöshet eller andra utmaningar. Genom Bostad först får den som levt länge i hemlöshet möjlighet att hyra en egen lägenhet, i ett vanligt hyreshus. Det enda villkoret är att du ska ta emot stöd av ett team socialarbetare, för att öka din möjlighet till att få ett fungerande liv, må bra och klara bo kvar i din lägenhet. Hur stödet ska se ut är upp till hyresgästen själv. Du vet bäst vad du behöver.

Är du nyfiken på mer information om hur metoden Bostad först fungerar, vilka evidens och resultat metoden har och vilka städer som erbjuder metoden, läs mer på hemsidan.

Temat på diakonibloggen.com är hemlöshet, med hopp om att verka för förändring. Vill du dela med dig av erfarenheter, berättelser eller synpunkter? Hör av dig till diakoni.se@gmail.com. /Karin och Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: