Hoppa till innehåll

Varför blir en person hemlös?

Kanske har du vid något tillfälle köpt tidningen Faktum? Faktum är Sveriges största gatutidning. Den säljs av hemlösa och andra i socialt utanförskap på gatorna i bland annat Göteborg, Malmö, Lund, Helsingborg, Kristianstad, Jönköping, Växjö och Karlstad.

Att köpa Faktum är aktiv fattigdomsbekämpning på gatan och ett långsiktigt sätt att arbeta för att förändra individers situation beträffande till exempel arbete och bostad. Faktum vill också skapa opinion kring hemlöshet och socialt utanförskap.


Enligt tidningen Faktum finns en massa olika orsaker till att hamna i hemlöshet – till exempel bostadspolitik, missbruk, psykisk ohälsa. Det kan vara sviterna efter en uppslitande skilsmässa, betalningsanmärkningar eller att förlora ett jobb. Ofta är det flera faktorer som tillsammans raserar ens tillvaro och när någon väl hamnat utanför samhället har det visat sig vara oerhört svårt att ta sig in igen. Har du ingen adress kan du inte söka ett jobb och har du inget jobb får du ingen bostad. Har du ett missbruk ställs det ofta krav om drogfrihet för att få ekonomiskt bistånd, vilket inte alla klarar av. Kort sagt finns det lika många olika öden som det finns människor som lever i utanförskap.

Socialstyrelsen har utarbetat en definition där de delar in hemlösa människor i fyra kategorier eller situationer:

 • Situation 1 är mest akut och omfattar personer som är hänvisade till akutboende, härbärge, jourboende eller är uteliggare.
 • Situation 2 omfattar personer som är intagna eller inskrivna antingen på kriminalvårdsanstalt, behandlingsenhet eller stödboende inom socialtjänst, landsting, privat vårdgivare, HVB-hem eller SIS-institution som planeras att skrivas ut inom tre månader efter mätperioden men saknar ordnad bostad.
 • Situation 3 omfattar personer som är intagna eller inskrivna antingen på kriminalvårdsanstalt, behandlingsenhet eller stödboende inom socialtjänst, landsting, privat vårdgivare, HVB-hem eller SIS-institution som inte ska skrivas ut inom tre månader efter mätperioden men saknar ordnad bostad.
 • Situation 4 är omfattar personer som bor tillfälligt och utan kontrakt hos kompisar, bekanta, familj, släktingar eller har ett tillfälligt (kortare än 3 månader efter mätperioden) inneboende- eller andrahandskontrakt och har varit i kontakt med och/eller sökt hjälp av myndighet eller organisation för att lösa sin situation.

Vill du veta mer om tidningen Faktum kan du kika här

Karin och Lotta på diakonibloggen

Temat är hemlöshet, med hopp om att verka för förändring. Vill du dela med dig av erfarenheter, berättelser eller synpunkter? Hör av dig till diakoni.se@gmail.com.

1 kommentar »

 1. Hej,
  Mitt i värsta corona krisen vräker Kronofogden folk på uppdrag av inkassoföretagen som tillämpar ockerräntor.
  Önskar att diakoni tar upp frågan på regeringsnivå som man gjorde 2015 i programmet PLUS på SVT.
  De svenska inkassoregler är annorlunda än i resten av världen trots att man påstår motsatsen.
  Dags att slå larmet med hänsyn till rådande kris.

  Med vänlig hälsning.
  Kristoffer E Dudzik
  arkitekt@dudzik.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: