Hoppa till innehåll

Var skulle det börja, om det inte börjar med oss?

”Skapelsen ropar, och vad gör vi?”, frågar sig grundarna till Diakonibloggen. Efter att ha följt miljöfrågan i tio år är mitt svar tyvärr att vi har fortsatt som om vi inte hört något. Som företagare fortsätter vi köpa och använda kol och olja. Som konsumenter fortsätter vi kräva billig bensin och stora bilar – trots att det oftast gapar fyra tomma platser runt oss när vi kör. De flesta av oss kör dessutom sträckor med cykelavstånd eller god tillgång till kollektivtrafik. Vi fortsätter alltså som vanligt, bara ännu mer. Vi handlar mer, och klimatutsläppen ökar. Ja, även i Sverige.

Det är tydligt att politiken och samhället inte hänger med, och att vi motarbetar oss själva. På individnivå håller det däremot på att hända saker. ”Flygskam” som begrepp sprider sig i världen, och såväl svenskar som amerikaner säger nu att de stannar på marken för klimatets skull. För några år sedan var det mycket fokus på köttets miljöpåverkan, vilket gjort att svenskarnas totala köttkonsumtion har minskat varje år sedan dess. Helt tack vare individuella val.

Självklart räcker det inte – än. Men frågan är var det annars skulle börja, om det inte skulle börja med oss. Historien har visat att ingen av oss kan luta sig tillbaka och vänta på att situationen kommer att lösa sig själv. Vi måste engagera oss, och som tur är vet forskarna väldigt väl vad vi själva kan göra för att minska vår klimatpåverkan. Det handlar om att resa miljövänligt, äta växtbaserat, köpa det nödvändigaste (helst miljö- och rättvisemärkt), välja miljövänlig el och tänka på var vi placerar våra pengar. Ännu viktigare är att vi röstar på miljökandidater. Om du har svårt att hitta miljöpolitiker i ditt parti kan det vara läge att byta parti, eller engagera dig i partiet själv.

Som redaktör för Supermiljöbloggen har miljönyheter varit en stor del av mitt liv de senaste åren. Det jag sett är att individer driver den positiva utvecklingen, genom engagemang på arbetsplatser, i organisationer, i politiken och på hemmaplan. Det är bara om fler individer vägrar att acceptera en negativ utveckling och driver för en bättre framtid som vi kommer kunna se förändringen vi behöver. 

Sanningen är att vi måste stoppa utsläppen för att framtiden ska vara trygg. Det gäller för hela världen, och alla individer. Om du är tveksam, anser att miljövänliga val skulle sänka din standard eller har svårt att se hur klimatförändringarna kommer påverka just dig, hoppas jag att du vill lyssna till Första Korinthierbrevet 10:24. Sök då inte ert eget bästa, utan andras. Det är så vi kan skapa en bra värld tillsammans.

Beatrice Rindevall, redaktör för Supermiljöbloggen

Temat är klimat och miljö och vi ger utrymme för olika tankar om att ta hand om skapelsen och ta vara på våra resurser. Vill du dela funderingar och reflektioner? Hör av dig till diakoni.se@gmail.com. Vi väntar på dina tankar! /Karin & Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: