Hoppa till innehåll

Helping Friday och Giving Tuesday

Det är svårt att undgå budskapet om Black Friday. Överallt skriker butiker och näthandel ut sina erbjudanden på den speciella readag som startat i USA i anslutning till Thanksgiving och som bara under de senaste åren fått stort genomslag i Sverige.

Enligt Kantar SIFO handlade svenskarna förra året på Black Friday för 6,7 miljarder kronor. De som handlade spenderade i genomsnitt drygt 2600 kr. Mer än hälften gjorde sina inköp på nätet och till största delen handlade det om kläder, följt av hemelektronik, skönhet/hälsa och media.

Men det finns motrörelser till konsumtionshysterin. En köpfri dag firas 29 november, en internationell kampanj som går ut på att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster och visa på alternativ. I måndags uppmärksammades White Monday med fokus på klimatsmart konsumtion såsom second hand, lagning och uthyrning med mera.

En annan motrörelse är Helping Friday. I Jönköping har några butiker valt att skippa reakarusellen på Black Friday. De pekar även på problemet med en stor andel internetköpta varor som returneras. ”…där så mycket som 60 procent av vissa varugrupper går på retur. Där långa bytesrätter på 30 dagar eller mer gör att varor slängs helt oanvända. Detta på grund av att returrätten har gjort att säsongen för varan har tagit slut innan den har hamnat hos någon kund som vill behålla varan.” Butikerna uppmanar till att handla på hemmaplan, gynna sin egen ort och möta andra människor i vimlet. Och på Black Friday väljer de att skippa rabatterna och ge motsvarande summa till Hela Människan. De kallar sin dag Help Friday.
(Jönköpings-Posten 20 nov)

Act Svenska kyrkan uppmärksammar Giving Tuesday (3 december) som en del av julinsamlingen 2019. Detta görs under rubriken ”Förändring till ordinarie pris”. I jämförelse med förra årets Black Friday-omsättning presenterar de andra siffror: ”Idag är fler än 70 miljoner människor på flykt. Fler än 30 000 flickor gifts bort, varje dag. Fler än 10 000 flickor könsstympas, varje dag. Fler än 780 miljoner människor kan inte läsa och skriva; 2/3 av dem är flickor och kvinnor. Dina pengar kan göra skillnad i så många av våra medmänniskors liv.”

Det finns möjlighet att dela den här insamlingen på Facebook. Och på andra sätt kan du bidra till att konsumera på ett mera hållbart sätt, för vårt klimat och för medmänsklighet.
Vi önskar dig en god fredag!

#givingtuesday
#enköpfridag
#helpingfriday
#whitemonday
#klimatsmart

Temat är klimat och miljö och vi ger utrymme för olika tankar om att ta hand om skapelsen och ta vara på våra resurser. Vill du dela funderingar och reflektioner? Hör av dig till diakoni.se@gmail.com. Vi väntar på dina tankar! /Karin & Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: