Hoppa till innehåll

#textilsmart

Häromdagen dök det upp en utmaning från min hemkommun i mitt Facebookflöde. Utmaningen handlade om kampanjen #textilsmart och i det här fallet om att under nästkommande vecka 18-22 november välja en outfit att använda under hela arbetsveckan. På Facebooksidan står att läsa: ”Syftet med klädutmaningen är att visa att vi inte hela tiden behöver ha nya kläder eller följa senaste modet. Genom att använda och vårda dina favoritplagg så håller de längre och minskar miljöpåverkan. Bra för dig och bra för miljön.”

Klädutmaningen som min hemkommun lanserar är ett exempel från kampanjen #textilsmart som har tagits fram av Naturvårdsverket och Hallå konsument. Kampanjen vill få oss konsumenter att vara mer miljömedvetna när vi använder kläder och andra textilier. Från Naturvårdsverkets hemsida: ”Åttio procent av miljö- och klimatpåverkan sker i produktionsfasen där stora mängder råvaror, vatten, energi och kemikalier används och produktionen leder till utsläpp till luft, vatten och mark. Nyproduktionen tär på jordens resurser som då förbrukas i allt snabbare takt.”

Naturvårdsverkets hemsida kan du läsa mer om kampanjen #textilsmart, se inspirationsfilmer och jämföra klimatutsläpp från olika konsumtionsområden. På Hallå konsument hittar du konkreta tips.

”Det bästa sättet att minska både miljö- och resurspåverkan från kläder och annan textil är en förlängd livslängd. Genom att köpa second hand, lappa och laga, sy om/remake, bytlåna, hyra, kombinera befintliga kläder på nya sätt, ta hand om kläder så att de håller längre, sälja second hand och ge bort kläder. Som konsument kan du göra skillnad. Små medvetna val i vardagen bidrar till en mer hållbar planet.”
(Naturvårdsverket)

Du kan också följa #textilsmart på Instagram.

Lotta, diakonibloggen

Bild från Hallå konsument.

Temat är klimat och miljö och vi ger utrymme för olika tankar om att ta hand om skapelsen och ta vara på våra resurser. Vill du dela funderingar och reflektioner? Hör av dig till diakoni.se@gmail.com. Vi väntar på dina tankar!

2 kommentarer »

  1. Jag antar utmaningen. I lördags var jag i Gudruns Lagerbutik, Årsta, Stockholm och handlade två snygga vintage kläder till nästa sommar. Mycket trevlig butik med fikahörna. Allt gott /Katti i Härnösand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: