Hoppa till innehåll

Jord att älska – miljötips!

För några dagar sedan publicerade vi Stefan Edmans text Jord att älska. Idag delar vi några konkreta tips från Stefan för att ta hand om skapelsen. – mat och gåvor som även gläder Moder Jord. Många vet att ”enkla” upplevelser – med vissa undantag – tär mindre på planetens resurser än mobiltelefoner och prylar. Samtidigt som de kan ge minst lika mycket lust och glädje. Här en snabblista:

 1. Second hand-gåvor. Självklart bra för att spara resurser och miljö.
 1. Böcker, teater- och konsertbiljetter. Klimatsmarta upplevelser, bra för själens ekosystem
 1. Härlig middagsmat. Vegetariska måltider har minst klimatpåverkan, därnäst kommer älg, rådjur, vildfångad fisk. Men eftersom ”koskit” är miljöbästa gödningen är det viktigt att också äta nötkött, kanske några dagar i veckan och då alltid från svenska bönder som kan skryta med Europas bästa klimatprofil och djurhälsa. Allra klimatsmartast är ”naturbeteskött”, från djur som med sitt bete är avgörande för att bibehålla öppna hagar och ängar med Smålands – och hela Sveriges – rikaste biologisk mångfald: blommor, insekter, fåglar.
 1. Kosmetika och tandkräm utan mikroplaster. Mikroplaster skadar havets plankton, fiskar och fåglar. Välj Svanenmärkta varor. Eller kolla själv på innehållsdeklarationerna – och undvik produkter som innehåller polyeten, polypropylen och andra ämnen med namn som börjar på poly. 2018 ska regeringen sjösätta ett förbud, men det är alltså ännu inte på plats.
 1. Miljövänliga kläder – nej tack till fleece. Rätt val av textil är viktigt. Fleecetröjan innehåller mikroplaster.
 1. Fågelholk. Robust present, bra för den biologiska mångfalden där du bor eller har sommarstuga. Och varför inte en fladdermusholk också?
 1. Elcykel. Glädjande nog har vi en boom för elcykeln – en trevlig och nyttig gåva med effekter på både klimat och kondition.
 1. Klimatflykting-support. Svenska kyrkan, Röda korset och miljöorganisationerna har massor av angelägna projekt att stötta. Googla!
 1. Solceller på ditt villatak. Kul att göra sin egen el med solpaneler som blivit 80 procent billigare på fem år. Googla på närmaste försäljare!
 1. Elbil. Grundplåt till bilen du i sinom tid ersätter din diesel med. Tills dess – älska också tåget och bussen.

  Tack Stefan för konkreta tips!

  Temat är klimat och miljö och vi ger utrymme för olika tankar om att ta hand om skapelsen och ta vara på våra resurser. Vill du dela funderingar och reflektioner? Hör av dig till diakoni.se@gmail.com. Vi väntar på dina tankar! /Karin & Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: