Hoppa till innehåll

Ett nytt sätt att resa

Nu sitter jag på bussen på väg hem till min pluggstad Göteborg. Utanför är det typisk höst, inte tillräckligt blåsigt och mulet för att klassas som dåligt väder, men för kallt och motsträvigt för att betecknas som bra. I stunder som dessa tänker jag ofta tillbaka på sommaren och de händelser som varit mest minnesvärda.

En central del för många, och så även för mig, är att ta vara på den lediga tiden genom att resa bort ett slag. Mycket av min tankekraft kretsar kring hur vi skapar det hållbara samhället, och förhållandet mellan systemförändringar och det individuella ansvaret. Mot den bakgrunden bestämde sig jag och min familj för att låta årets resa gå i hållbarhetens tecken. Därför genomförde vi en Europasemester med hjälp av familjens elbil och sedermera med tåg. Då vi tidigare varit en familj som rest med flyg, var vi förväntansfulla och lite nervösa över att få tillbringa timmar i bil och testa att åka på en utsläppsfri semester. Och vilken upplevelse! Att se hur landskapet förändrades successivt på vår väg mot slutdestinationen Normandie, Frankrike, var en av huvudbehållningarna med resan. Tänk vilka vackra vyer en missar när en sitter på ett flygplan 10 000 meter ovanför marken. Dessutom är det precis lagom med en liten fika-, lunch- eller toapaus var tredje timme, när det var dags att ladda bilen.

Efter två veckor i bil med familjen så släpptes jag av i Hamburg för att möta upp två vänner. Vi skulle göra ännu ett varv i Europa, men istället via tåg. Upplevelsen var likvärdig, men krävde något mer planerande för att pussla ihop en fungerande tågrutt. Men vad smidigt och bekvämt det är att anlända mitt i centrum i staden en ska besöka, utvilad efter en harmonisk tågresa, redo att utforska vad måldestinationen har att erbjuda.

Sommarens resa var något annat än vad jag tidigare upplevt och den gav verkligen mersmak. Även om vår framtid kommer behöva se radikalt annorlunda ut är jag nu säker på att den inte kommer erbjuda färre storslagna upplevelser. Snarare tvärtom.

Isak Öhrlund

Under en tid framöver kommer vi att ge utrymme för olika tankar om att ta hand om skapelsen och ta vara på våra resurser. Vill du dela funderingar och reflektioner? Hör av dig till diakoni.se@gmail.com. Vi väntar på dina tankar! /Karin & Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: