Hoppa till innehåll

Att släppa taget om gamla vanor

Det slår mig ibland – det där som handlar om det vardagliga, inrutade. Tanken på att en liten förändring kan göra stor skillnad, när den läggs till andra små förändringar. Så lätt det är att göra saker på rutin! Varför letar jag efter det mest färska brödet när vi hemma hela tiden förvarar det i frysen? Varför tar jag mjölken med längst datum när den oftast går åt på ett par dagar? Varför häller jag ut vattnet från luftavfuktaren i slasken? Varför lämnar jag lampan tänd i ett rum om ingen är där på en stund?

Jag är vanemänniska, kanske du med? Det krävs en medveten handling för att bryta en vana. Ibland handlar det om något jag inte har tänkt på men som framstår som självklart när någon påpekar det. När jag väljer brödet eller mjölken med kortare datum är jag med och minskar matsvinnet, så enkelt och så bra! Det går att skaffa bättre vanor, när jag bestämmer mig för det. Det kan handla om att åka kollektivt till jobbet. Eller ta vara på spillvatten till att vattna med. Handla ekologiska eller begagnade kläder, äta mer vegetariskt, välja lågenergilampor… Exemplen är många.

För jordens framtid kan du, jag, alla göra något. Många gånger genom att släppa taget om gamla vanor. Och ge utrymme för nya!

Lotta, diakonibloggen

Foto: Jonna Svensson

Under en tid framöver kommer vi att ge utrymme för olika tankar om att ta hand om skapelsen och ta vara på våra resurser. Vill du dela funderingar och reflektioner? Hör av dig till diakoni.se@gmail.com. Vi väntar på dina tankar!

 

 

 

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: