Hoppa till innehåll

Alla varelser ropar till dig

Vi hoppas och längtar och tror att sommaren får innebära några stunder i hängmattan, vid stranden eller i ett soffhörn uppkrupen med en bok. Vi brukar varje sommar recensera och tipsa om aktuella böcker som berör det diakonala området – så även i år.

Alla varelser ropar till dig – djurvänliga riter, reflektioner och böner, Annika Spalde, Tobias Hadin, Maja Ekström (red), Argument (2018)

I början av året tvingades jag och min man säga farväl till en familjemedlem som vi levt med i nästan åtta år. En brun labradortik som fyllt våra liv med dagliga rutiner, mycket glädje, en hel del bekymmer och massor av värme och tillgivenhet och som lämnade ett stort tomrum efter sig, både i hemmet och i hjärtat. Att jag skulle ta mig an just den här boken kändes i ljuset av detta väldigt naturligt, och jag föreställde mig och såg fram emot en läsning som skulle väcka varma känslor hos mig.

Alla varelser ropar till dig är indelad i flera delar efter ett förord av Peter Halldorf och en inledning av redaktörerna. Först kommer en liturgisk del med gudstjänstordningar där djuren ges plats i en mässa med djurvälsignelse, friluftsgudstjänst med husdjur och begravningsceremoni för djur. Därefter följer ett avsnitt med reflektioner som inleds med ett bibelord från Rom 8:19-23, om skapelsen som längtar efter befrielse. Olika skribenter delar sina tankar, en del citat hämtade från andra diktsamlingar och skrifter, en del formulerade för denna bok, bland annat med kyrkans år i åtanke, där det finns reflektion kring julen, fastan och påsken. Den tredje delen innehåller böner som kan användas dels i liturgi och dels i den egna reflektionen kring djurens plats i skapelsen. Här finns bibelord och psaltarpsalm och bland dem som formulerat böner finns påve Franciskus. I den avslutande sändningen beskrivs föreningen Vildåsnans funktion kopplat till en reflektion över Jesus som mannen med åsnan. Ett viktigt konstaterande i den betraktelsen är att djuren – i palmsöndagens evangelietext liksom i andra bibelberättelser, t ex Noas duva, Bileams åsna, Elias och korparna – inte bara är ”frälsningsobjekt” utan aktörer. De är medarbetare och fyller en funktion i Guds verk.

Den här boken är tankeväckande. Det som jag förväntade av värme och känslosamhet uppfylldes – i liturgi, reflektioner och böner. Boken är genomsyrad av respekt för och kärlek till djuren utifrån ett bibliskt perspektiv. Samtidigt utmanas jag av boken då det allt eftersom jag läser blir tydligt att skribenterna drivs av kristendomsmotiverad vegetarianism. Och jag frågar mig hur jag kan värdera en hunds liv så högt och samtidigt låta kött från en gris, en ko, kyckling eller fisk  vara del av min kost. Det skapar eftertanke som följer mig efter att boken är utläst.

Om du provoceras av vegetarianism kanske du ska läsa en annan bok. Eller är det den här boken du ska läsa för att utmana dig i din tanke. Jag vill gärna rekommendera boken, inte minst för oss som lever eller levt nära djur och släpper in dem i våra liv. Alla varelser ropar till dig lyfter på ett mycket självklart och kärleksfullt sätt djurens (till och med tvestjärtarnas) plats här i världen.

I en reflektion av Sunniva Rettinger skriver hon: ”Varje varelse i Guds skapelse glorifierar Gud. Vi kan lära oss av dem alla. Låt oss bevara djuren i vår närhet så att de kan lära oss mer om Gud.” På frågan om vad Leia lärde mig om Gud är svaret givet – den villkorslösa kärleken.

Charlotte Säll

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: