Hoppa till innehåll

Fler som sett samma sak?

Diakonibloggen fick del av en frustration angående asylsökandes situation. Den delar vi med oss av idag. Känner du igen dilemmat? Snälla, hör av dig till diakoni.se@gmail.com, så förmedlar vi kontakt.

Vitt eller svart

De senaste veckorna har jag noterat ett återkommande problem för asylsökande som är inne på sitt fjärde år i väntan på svar om uppehållstillstånd. Samtliga har arbetstillstånd och blivit erbjudna vitt jobb med lön. Problemet är att de inte kan få någon lön eftersom de inte kan öppna bankkonto utan personnummer. Skatteverkets samordningsnummer godkänns numera inte av bankerna och i vårt kontantlösa samhälle vill arbetsgivaren inte betala ut lön på annat sätt än till registrerat bankkonto. Från första dagen i Sverige får du som flykting noga inbankat att det är viktigt att betala skatt. Men hur lätt är det då inte att istället acceptera det vanskliga svartjobbet? Allt detta ovanpå en redan frustrerad situation.

Fler som sett samma sak?

Ingrid Graaf
diakon i Nybro pastorat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: