Hoppa till innehåll

Diakoner är aktivister

Joh 4:4-34
Tavla av Kent Wisti
Från utställningen Som en rörelse – På spaning efter diakoni i vår tid.

Vi delar i några inlägg med oss av projektet Som en rörelse, som vi arbetat med de senaste två åren, och som inte bara är en bok. Till boken finns 13 målningar av Kent Wisti. Varje målning är kopplad till ett bibelord som i sin tur hänger ihop med ett kapitel i boken. Följ med oss i Som en rörelse och låt oss prata, diskutera, ventilera och debattera vad diakoni är och kan komma att vara.

Kapitel sex handlar om normer och maktstrukturer. Det viktigaste, men också det svåraste, är att verkligen se människorna som kyrkan kommer i kontakt med och att skapa mötesplatser efter behov. Särskilt viktigt är det att granska grupper och sammansättningar där det finns uppdelningar. När samhället segregeras och människor grupperas utifrån ålder, etnicitet eller kön behövs kyrkan extra mycket som en motpol på så sätt att verksamheter präglas av mångfald och inkludering. Svenska kyrkan och det diakonala arbetet måste hela tiden ställa sig frågan: Vilka står längst bort, vilka är helt osynliga? Vi ska våga gräva vidare och ställa frågor som: Vem är det som inte hörs nu? Vi måste se vikten av att ha Jesus som förebild, att se dem som ingen annan ser.

Läs mer: ”Diakoner är aktivister – om maktstrukturer och normkritiskt tänkande” med Frida Ohlsson Sandahl.
https://www.verbum.se/nya-produkter/52637586-product

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: