Hoppa till innehåll

Vi behöver prata mer om diakoni!

En av mina söner kom hem från skolan och var så frustrerad. Men vad har hänt? undrade jag.

– Vi fick frågan om vad våra föräldrar jobbar med och det är ju ingen som vet vad en diakon gör eller är svarade han…

– Vad svarade du då? frågade jag lite snällt tillbaka. – Ja, typ att du är ungefär som en präst…

Ovanstående konversation är inte helt ovanlig tror vi. Kunskapen om diakoni idag är inte så stor. Många gånger har vi fått förklara och beskriva vad vi gör som diakoner och har då använt oss av termer såsom – som en kurator fast i en församling, ansvarig för kyrkans sociala arbete och så vidare.

Diakoni och diakonalt arbete är en av anledningarna till att Svenska kyrkan inte tappar så många medlemmar. Kyrkans diakoni har ett stort förtroende – ett förtroende som vi ska förvalta och också berätta om!

Vi önskar en ökad kunskap om diakoni och bredare samtal om vad diakoni är och kan komma att vara. För att det ska bli möjligt behövs material och diskussionsunderlag – det är en av anledningarna till att boken ”Som en rörelse – på spaning efter diakoni i vår tid” (Verbum 2018) såg dagens ljus.

Så här skriver vi i inledningen:

”Den här boken är född ur en längtan! En önskan om att kunna inspirera och uppmuntra till samtal om diakoni i Svenska kyrkan. Att fundera tillsammans. Att vrida och vända. Att planera och utvärdera. Att drömma och provtänka. Den är till för arbetslaget, för förtroendevalda, för ideella medarbetare – för alla som har intresse av diakonala frågor. Den är diskussionsunderlaget vi själva saknade.”

Vi kommer i några inlägg dela med oss av projektet som vi arbetat med i nästan två år. Boken är inte bara en bok. Vi behöver många ingångar för samtal om diakoni. Till boken finns 13 målningar av Kent Wisti. Varje målning är kopplad till ett bibelord som i sin tur hänger ihop med ett kapitel i boken.

Följ med oss i ”Som en rörelse” och låt oss prata, diskutera, ventilera och debattera vad diakoni är och kan komma att vara.

Karin och Lotta

Foto: Jonna Svensson

 

4 kommentarer »

  1. Har börjat läsa boken. Funderar mycket på det här att vigningslöften går före anställningen.
    Vet att jag har brustit där. För något år sedan skrev jag och några kollegor en insändare till en tidning. Vi fick tillsägelse från högre ort att vänta med den, sedan blev det aldrig av. Vi skulle ha publicerat den ändå, för den lilla människan.

    • Hej Hanna! Tack för att du delar med dig. Att låta vigning gå före anställning är en ambition att eftersträva, men verkligen inte alltid enkelt. Tror att vi alla diakoner mer eller mindre brottas när vi reflekterar över våra löften. Ibland brister vi, ibland orkar vi vara obekväma. Vi tyckte att det fanns en stor vikt av att lyfta det i boken och gläds över att biskop Fredrik underströk detta i vårt samtal. En inspiration för oss alla att kämpa på och våga vara stenen i skon. Allt gott! /Karin & Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: