Hoppa till innehåll

Sverige mot deportationer 8 oktober

Vi slår upp lokaltidningen och drabbas av en sorglig nyhet. Ännu en ung ensamkommande har tagit sitt liv i vanmakt efter sitt tredje avslag på ansökan om asyl. Den kyrka som den unge mannen hade mycket kontakt med riktar skarp kritik mot samhällets hantering av unga ensamkommande. Sorgen och frustrationen är stor.

På måndag kan vi vara med och göra skillnad i asylpolitiken. I mer än 20 städer i Sverige anordnas manifestationen ”Sverige mot deportationer”. Liknande manifestationer utförs på flera platser runt om i Europa. Ett flertal organisationer står bakom satsningen, bland annat FARR, ECADA, Ung i Sverige och Vi står inte ut.

UTTALANDE – Protest mot deportationer av asylsökande till Afghanistan

De flesta asylsökande från Afghanistan som flytt till Sverige får beslut om utvisning, trots att landet befinner sig i allt svårare väpnad konflikt och trots att många tillhör grupper som är särskilt hotade. Risken för förföljelse har skärpts genom att talibanrörelsen och IS flyttat fram sina positioner. Detta beskrivs av FN:s flyktingorgan ​UNHCR i deras senaste gedigna rapport.

Ensamkommande unga utvisas i ännu högre grad än andra, trots att många av dem är extra utsatta genom att de inte växt upp i Afghanistan. Även barnfamiljer utvisas trots kriget.

Att utvisa människor som riskerar förföljelse står i strid mot FN:s flyktingkonvention och EU:s skyddsgrundsdirektiv och även mot FNs konvention om mänskliga rättigheter § 14.
”Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse.”.

Att utvisningarna går att genomföra beror på att Sverige och EU har tecknat återtagandeavtal med Afghanistan. Inom EU kallas avtalet Joint Way Forward. Avtalet innehåller löften från Afghanistan att ta emot och skydda de utvisade och från EU-länderna bl.a. att ge visst ekonomiskt stöd till dem. EUs återtagandeavtal slöts samtidigt som EU utlovade ett stort biståndspaket till Afghanistan.

Afghanistans parlament nekade att godkänna återtagandeavtalet med Sverige eftersom det innebär tvångsutvisningar av personer man inte kan ta ansvar för. Sveriges regering har sagt att det inte gör något eftersom EU har ett avtal.

Återtagandeavtalen ska förlängas i oktober 2018. Denna vecka träffas även EU:s makthavare i Bryssel för att diskutera och fatta fortsatta beslut om en ytterligare åtstramad migrationspolitik, även kallad ”Fort Europa”.
Vi protesterar inom hela Europa med manifestationer 4-8 oktober.
Vi protesterar mot att bistånd används för att pressa mottagarlandet att ta emot återvändande.
Vi protesterar mot att Sverige fortsätter att tvångsutvisa människor som riskerar att dödas i kriget eller förföljas i Afghanistan.

  • Vi vill att Sveriges regering river avtalet nu!
  • Vi vill att Migrationsverket avbryter tvångsutvisningar till Afghanistan på grund av säkerhetsläget!
  • Vi vill värna FN:s flyktingkonvention och EU:s skyddsgrundsdirektiv och även FN:s konvention om mänskliga rättigheter § 14. ”Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse.

På Facebook kan du följa evenemanget och hitta de orter som anordnar manifestationer.

Du kan också stödja en namninsamling kopplad till dessa manifestationer för att visa att du står bakom ovanstående uttalande.

Tillsammans kan vi göra våra röster hörda för en mer human flyktingpolitik!

/Karin & Lotta

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: