Hoppa till innehåll

Sommar och bokläsning – Kan du förstå mig?

Också den här sommaren har vi på diakonibloggen.com tipsat om nya böcker som berör det diakonala området. Hoppas att du fått boktips som du kan inspireras av. Tack alla som delat tid och tankar och recenserat böcker!
…..
…..
Det kändes som en tung bok, trots sin litenhet, när jag fick den i min hand en dag i början av sommaren. Det var naturligtvis titeln och omslaget som fick mig att känna så. Så det tog ett par veckor innan jag till slut satte mig ner med den för att börja läsa. Men jag blev omedelbart gripen av den och kände att det här var en bok som även jag, som inte arbetar som själavårdare eller dylikt, kunde ta till mig. Boken gav mig en djupare förståelse för vad som kan hända människor som hamnar i sorg och svåra livssituationer och hur medmänniskor kan agera för att vara ett stöd.
….
Författarna ger exempel på möten de upplevt i sin yrkesroll och resonerar sedan vidare utifrån dem. På så sätt skapar de en förståelse och en inblick som jag som läsare lättare kan ta till mig, och det berör.
…..
Att också tron är viktig i svåra stunder, att den kan hjälpa och ge tillförsikt men att den också kan ge oro är något som tas upp i kapitlet Tro och ord. Där tas också upp behovet att ibland själv få formulera sin tro. De ger ett fint exempel på det när de skriver om en cancersjuk patient som skrev om Vår Fader på sitt eget sätt:
…..
”Hon räcker fram pappret där hon skrivit:
…..
Livet
Du som är större
Lär oss vördnad för jorden och universum
Låt livet segra
Här och Överallt
Ge oss den näring vi behöver
Förlåt oss när vi missbrukar dig
Hjälp oss att förlåta varandra
Utsätt oss inte för fara
Utan rädda oss från ondskan
Du är större
Du finns för alltid
Amen
…..
Hon ser oavbrutet på mig medan jag tyst läser och säger sedan:
-Jag kände att jag måste få säga det på mitt sätt.
Får man göra så?”
…….
Här går också att läsa om själavårdarens utsatthet i sitt yrke, om att känna sig otillräcklig i situationer och skillnaden mellan att brinna för något och att brinna upp och vikten av att sätta tydliga gränser för att orka med och ha kvar sitt engagemang.
Varje kapitel avslutas sedan med ett för kapitlet passande bibelord.
…..
Jag upplever att det behövs tid för denna boken. Tid att läsa den långsamt, att tänka efter och gå tillbaka i den. För det är en tänkvärd och mycket läsvärd bok.
……
Helena Stebring Engberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: