Hoppa till innehåll

Sommar och bokläsning – Tro i hållbar utveckling

Varje sommar brukar vi på diakonibloggen.com tipsa om nya böcker som berör det diakonala området, så även i år. Tack till er som läst och skrivit recensioner under sommaren, för boktips som vi kan inspireras av! /Karin & Lotta

På en av sommarens sista skälvande dagar recenserar vi en bok som berör både diakoni och teologi.

Tro i hållbar utveckling. Med Gud bortom dualismen av Sven Hillert. Argument Förlag, 2017

Titeln tilltalade mig direkt – en bok som lyfter miljöaspekten ur kristen synvinkel tyckte jag verkade bra. Och det gör boken, men det handlar inte bara om miljöaspekten. Den berör först och främst det kristna buskapets förutsättningar för en hållbar utveckling. Och därmed också miljöns och hela skapelsens förutsättningar eftersom allt hänger samman.

Sven Hillert sätter fokus bortom dualismen. Han menar att tendensen att tänka i motsatspar, att ställa företeelser och grupper mot varandra, att dela upp och dra isär, sätta gränser och bygga murar – allt sådant är destruktivt. Dualismen dödar! Och han menar att dualismen måste motarbetas likaväl i trons och kyrkans liv som i världen i stort. Vi alla, som hör samman med alla människor, med djuren och med skapelsen i stort, behöver verka emot dominans, makt, uppdelningar och hierarkier och för mångfald och gemenskap.

Sven Hillert skriver koncist och lättillgängligt. Han behandlar område efter område (jämlikhet, sexualitet, helighet, himmel/helvete, dop, nattvard…) i korta kapitel och har en förmåga att göra teologin gripbar också för den som, likt mig, inte har studerat religionsvetenskap. Till exempel beskriver han Paulus´resonemang om tro och frälsning på drygt fem sidor. Jag kan erkänna att jag inte följer trådarna riktigt överallt. Jag kan till exempel inte se varför en Gud som är ständigt närvarande och delaktig i världen – istället för att ställa sig själv vid sidan om världen – inte skulle kunna bryta in i naturlagarna, exempelvis genom en jungfrufödsel.

Jag tror att den här boken för många är både tilltalande och utmanande, det var den för mig. Jag kommer på mig själv med att ömsom brottas med lite svårsmälta tankar och ömsom lättat bejaka bokens befriande stråk och språk. Oavsett om läsaren hänger med i – eller håller med om – allting finns här mycket tänkvärt att hämta. I kampen för skapelsens överlevnad har tankarna som förmedlas i ”Tro i hållbar utveckling” mycket gott och värdefullt att bidra med.

”Bortom dualismen kan vi med Guds hjälp bevara djupet i det kristna budskapet och just därför vara öppna för världen och framtiden. Vi får vara lika måna om varje människa som Jesus var under sitt liv på jorden. Vi får värna lika intensivt om varje liv som Gud gör i oss och i allt. Med livet och kärleken som mål och mening kan vi tro på Gud och se mot framtiden. Bortom dualismen, med tro i hållbar utveckling.”

Charlotte Säll, diakonibloggen

Sven Hillert är präst och teologie doktor. På Bok- och biblioteksmässan i Göteborg 2018 kommer han att medverka i Teologiska hörnan i Svenska kyrkans avdelning ”Se människan”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: