Hoppa till innehåll

Sommar och bokläsning – Sju steg i kristen tro

Varje sommar brukar vi på diakonibloggen.com tipsa om nya böcker som berör det diakonala området, så även i år. Följ med oss under sommaren och få boktips som du kan inspireras av.
Tack alla som delat tid och tankar och recenserat böcker!

Sju steg i kristen tro – Jonas Lindberg, Verbum 2018
De senaste åren har det skett ett välkommet uppvaknande när det gäller behovet av undervisning i kristen tro för vuxna i Svenska kyrkan. Det här är en sådan bok, skriven av Jonas Lindberg, präst, religionssociolog (det märks!) och ledarskribent i Kyrkans tidning.

Boken är uppdelad i sju steg: Gud, Bibeln, Jesus, bön och gudstjänst, dop och nattvard, ondska och synd samt Bortom döden? Till strukturen hör också små tips- och tankerutor samt efter varje kapitel frågor och övningar. Genom hela boken inbjuds läsaren att läsa Lukasevangeliet. Jag tycker det är ett utmärkt val för nybörjare eftersom det rymmer hela berättelsen om Jesus från födelse till uppståndelse och de allra mest centrala liknelserna som präglar kristen tro.

Målgruppen är den som är ny medlem i Svenska kyrkan eller har en tro men kanske inte vågar kalla sig för kristen. På många sätt tror jag den når målgruppen. I början blev jag ganska irriterad på alla detaljförklaringar: Amen, Jesus – Yeshua, kyrkoår, evangeliebok med mera. Men samtidigt förlöser det kanske ett intresse att kunna knäcka koderna? Lindberg anknyter också på ett naturligt sätt till svensk medelklasskultur och ger genom exempel begripliga ingångar till kristen tro. Det är också värt att notera att till exempel ikoner och frälsarkrans beskrivs som naturliga uttryck för Svenska kyrkans tro. Det stämmer väl överens med verkligheten i Svenska kyrkan idag. Frågan är bara, behöver vi i Svenska kyrkan som helhet fundera mer över vad detta innebär för vår identitet?

Boken är stark i sin betoning av inkarnationen. Men en av bokens absolut svagaste punkter är hur lite det talas om Jesu död och uppståndelse. Max någon sida. Många med mig skulle säga att det är själva kristendomens hjärtpunkt och utgångspunkt för allt vi gör i kyrkan från gudstjänst till mission och diakoni. Likaså är teodicéproblemet ganska svepande behandlat. Visst, boken är en introduktion men skulle verkligen behöva kompletteras på dessa punkter. Sammanfattningsvis är detta en bra samtalsbok men bör läsas med vägledning av en erfaren kristen.

Fredrik Hollertz

präst i Råslätts kyrka, Jönköping

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: