Hoppa till innehåll

Sommar – tid för återhämtning

En sommarbetraktelse av Thomas Sjöberg:

Just nu mognar blåbär och många andra frukter och bär i vårt land. Det är en fin tid för de flesta av oss. Vi kan njuta av frukost med en tallrik jordgubbar eller blåbär…

Det är sommar och många njuter av ledighet och varma dagar vid sköna platser. Vi behöver perioder av återhämtning och vila, stunder då vi kan hitta balansen i livet mellan allt görande och vårt behov av att bara vara.

Det är en nåd att kunna stanna upp och förundras över skönhet och naturens växlingar, att släppa taget om alla måsten och bara vara en stund i nuet.

Visst finns det mycket att göra och ta hand om. Men det är värt mycket att kunna vara en stund i kravlöshet och vila. Att andas ut alla måsten och andas in liv, lust, nytt syre för vår själ.

Våra sinnen finns där för att hjälpa oss att upptäcka världen.

Se skönheten i svalans flykt,
lyssna på vindens sus i löven,
känn vattnet som porlar i bäcken,
låt doften från havet föra dig långt bort.
Smaka på smultronen vid vägkanten.
Förundras över att livet förnyas och ger oss en ny sommar igen.
Att ta sig tid att reflektera och tänka en stund omkring sitt eget liv, hör också sommaren till.

Hur har jag det egentligen? Vad är det som är gott och känns bra? Vad är det som skaver och tar min glädje ifrån mig? Har jag och mitt sammanhang möjlighet till förändring?

Finns det något jag längtar efter och vill ha mer av?
När vi kommer i kontakt med det som är viktigt för oss kan det också väcka ett vemod inom oss, en oro för att livet går så fort, att det är svårt att leva det liv vi vill.

Dock kan ett litet steg åt det håll vi önskar leda oss rätt. Alla resor börjar med ett steg. Ibland kan det vara svårt att uppleva glädje och hopp trots semester och fina omständigheter. Sikten skyms av oro av olika slag. I förgrunden kan förluster och konflikter göra nuet svårt att uthärda. I gemenskapen med andra människor kan oron och lidandet mildras. I ensamhet och isolering blir det svårare att hitta ny kraft och hopp för framtiden. Vi behöver vänner, gemenskap och nya perspektiv för att hitta vår väg.

I vår gemenskap med Gud har vi också en vän som vi får tala med i vår bön, i Bibelns persongalleri finns både positiva och negativa förebilder som vi kan relatera till.

Ämbetsmannen Nikodemus kom till Jesus om natten för att samtala. Deras samtal nattetid i skydd av mörkret och stillheten kan vara en förebild för oss. Vem vill du sitta ner med och samtala om livets viktigheter i sommar? Det är inte alltid vi hittar svaren men vi behöver alla det förtroliga samtalet och leken med orden och begreppen för att hitta vår egen önskan och riktning i livet.

Jag tror också på naturens helande kraft. Att vi i kontakt med naturen, Guds stora katedral, kan återhämta oss och hitta balansen i våra liv. Tack Gud för sommaren, låt den få bli till välsignelse för oss alla.

Ljus är sommarnatten innan dagen börjar,
vår dag tillsammans
Denna dag ett liv,
en skapelsedag
då evigheten genomlyser nuet.

Här i vår mitt är du
som evigt är
som alla världar utgår från
och återvänder till.

I allt som sker är du nära,
du är den du är,
den kärlek som bär genom oro och längtan.
I dig våra rötter,
vår källa till glädje
och alla våra källor,
vår frihet.
(Margareta Melin)

Thomas Sjöberg, sjukhuspräst Jönköping

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: