Hoppa till innehåll

Sommar och bokläsning – Tro för att leva

Varje sommar brukar vi på diakonibloggen.com tipsa om nya böcker som berör det diakonala området, så även i år. Följ med oss under sommaren och få boktips som du kan inspireras av.

Tro för att leva av Hans-Erik Lindström, Verbum 2018.

Den barmhärtige samariern, en väldigt känd och ibland nästan uttjatad bibelberättelse. En berättelse som författaren Hans-Erik Lindström väljer att gräva djupare i och reflekterar kring de olika personernas bakgrund, deras motiv till val och vad vi kan lära oss utifrån detta.

Det intressanta är att författaren väljer sig själv som utgångspunkt. Genom att berätta hur mycket bibelberättelsen fått betyda för honom, som ung och även senare genom livet, ger han läsaren möjlighet att med nya ögon granska texten och analysen.

Han börjar berättelsen i att försöka förstå vem den utsatte mannen i berättelsen är, vad som har hänt och varför. Därifrån drar han paralleller till vårt och sitt eget liv. Han menar att livet i sig självt ibland kan te sig oerhört svårt, så smärtsamt att varje andetag i sig är nog. Och det är i dessa stunder som vi alla behöver en barmhärtig samarier som står vid vår sida.

Jag tror vi är många som flera gånger skyndat lite snabbt på gatan och nästan inte låtsats om tiggaren där vid vägkanten eller ibland tryckt bort ett samtal från en människa som vi just nu ”bara inte orkar med”. När Hans-Erik Lindström lyfter fram orsakerna till prästens och levitens val och lyfter in det i en kontext som är vår vardag, visar han på att den kristna tron inte bara får vara en intellektualiserad trevlighet. Den uppmanar till handling, omsorg, barmhärtighet och solidaritet – men inte på bekostnad av ens egen styrka och kraft.

Här lyfter författaren fram Jesus som exempel och visar på flera olika ställen där Jesus själv valde att vila och hämta styrka. Men tron i sig uppmuntrar oss att, som en självklar konsekvens av vår tro, finnas där för våra medmänniskor!

Vår tro, avslutar författaren, handlar om ”en Gud som har en väntande famn för mig och som längtar efter mig. En Gud som älskar bortom allt förstånd och förnuft. Som har en famn som burit mig alltsedan jag föddes”…”ett par välsignande händer som ständigt ville hålla om min rygg, min själ och mitt hjärta.”

Karin Ahlqvist, diakonibloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: