Hoppa till innehåll

Sommar och bokläsning – När livet händer

Varje sommar brukar vi på diakonibloggen.com tipsa om nya böcker som berör det diakonala området, så även i år. Följ med oss under sommaren och få boktips som du kan inspireras av.
Tack alla som delat tid och tankar och recenserat böcker!

Först ut är När livet händer av Kerstin Hesslefors Persson, Verbum 2018.

En lättläst bok med ett vackert språk. Text varvat med prosa som förmedlar närhet till känslor och djup som berör mig. Författaren skriver om livets skörhet, hur livet kan förändras på en millesekund. Det kan det göra för oss alla. Allt kan tas ifrån oss. Ingenting är egentligen självklart.

Här beskrivs på ett enkelt sätt olika ledarskapsstilar och också det ledarskap författaren vill arbeta efter.  Författaren delar också ledarskapets svårigheter och dilemman. Det djupt mänskliga finns med genom hela boken; ”jag är människa med mina sår och skärvor även på jobbet.”

Författaren använder ett uttryck som jag tar till mig; ”Du är betrodd” istället för ”Du är ansvarig”. För mig blir det en skillnad i vilket uttryck jag använder. Jag blir också påmind om hur viktigt det är med god och rak kommunikation, att vi vågar tala om det svåra. Vad händer om vi istället blir tysta? Vad gör tystnaden med oss och varför undviker vi det svåra som vi inom kyrkan ska våga möta? Egentligen borde det inte vara så svårt att ställa frågan: Vad har hänt? Hur mår du? Hur har du det? Istället för att undvika och vara tyst. Hur kan vi respektfullt bemöta varandra även då vi tycker olika och inte är eniga? Vi behöver våga stå kvar, tala om det svåra och också våga lyssna. Boken väcker också frågor som inte besvaras då författaren skriver om en situation/händelse där flera är involverade och här beskrivs det utifrån författarens upplevelse.

Jag tycker speciellt om kapitlet om bön. Författaren inspirerar mig att tänka vidare om ledarskap. Även om jag inte formellt är ledare/chef har jag ett eget ledarskap. Nu överlåter jag åt dig att läsa och utforska det som finns skrivet i just dessa kapitel och hoppas att det även ger dig den inspiration som det gav mig.

Jag tycker helt klart att boken är läsvärd. Jag rekommenderar speciellt dig som har makt att påverka andra människors liv att läsa den. Boken ger insikter om vad som händer när någon blir av med det som är viktigt i livet, hur vi alla enskilt och som arbetsgivare kan och bör agera och beskriver en möjlig väg tillbaka.

Monica Sölvesdotter Olsson

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: