Hoppa till innehåll

Att vara den kloka vuxna

I dagarna hålls skolavslutningar runt om i Sverige. För många ligger det förväntan i luften inför ett långt sommarlov. För andra ligger det en klump i magen av obehag.

”Det är inte alla barn som ser fram emot skolavslutningar och sommarlov. Skolan är en viktig, trygg punkt för många barn som har det oroligt hemma, en trygghet som barnen nu bli utan i flera veckor. Kuratorerna som jobbar på BRIS telefonjour och internetchat märker att många barn bär på oro och ångest inför sommarlovet. Det kan handla om rädsla att bli ensam, oro för föräldrars missbruk eller en ovisshet över hur sommaren kommer bli.”

”En skolkurator eller psykolog kan vara ett stort stöd för ett barns livssituation, ett stöd som försvinner under sommarlovet. De här barnen är i extra behov av trygga vuxna under sommaren.

– Det blir viktigt med andra vuxna kring de här barnen som har det tufft. Som förälder till ett barn vars kompis har det tufft så kan man bli otroligt viktig. Att vara den kloka vuxna som lyssnar, frågar, stöttar och bekräftar.”

Vi vill också lyfta en positiv nyhet ur barnens synvinkel – att riksdagen i veckan fattade det historiska beslutet att göra barnkonventionen till svensk lag.

BRIS välkomnar beslutet: – Med barnkonventionen som lag går barns rättigheter i Sverige från ord till handling. Riksdagsbeslutet kommer göra skillnad på riktigt för Sveriges 2 miljoner barn, då Sverige blir ett mer rättssäkert land för barn. Med barnkonventionen som lag kommer det att ställas högre och tydligare krav på domstolar och myndigheter att beakta de rättigheter som följer av konventionen vid beslut som berör barnet. Principen om barnets bästa samt barnets rätt att komma till tals kommer få en central roll i beslutsprocesser som rör barnet. Barnet som en bärare av egna rättigheter kommer att få en starkare juridisk ställning.

– Barns dagliga vittnesmål till Bris visar tydligt varför detta behövs. Det kommer framför allt göra skillnad för barn i särskilt utsatta situationer, som barn som lever med våld, som kommer i kläm i vårdnadstvister eller som inte får den rätt de har till utbildning eller vård. Men det kommer också göra Sverige till ett bättre land för alla barn att leva i.

Läs mer här.

/Karin och Lotta, diakonibloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: