Hoppa till innehåll

Ny chans för ensamkommande

Igår var vi många som gladdes över att riksdagen röstade igenom regeringens förslag om att erbjuda 9000 ensamkommande unga en ny möjlighet att få stanna i Sverige.

Förslaget som röstades igenom i riksdagen handlar i korthet om att minderåriga ensamkommande som anlänt före den 24 november 2015, och som fått eller skulle få ett beslut om utvisning, ska kunna beviljas nytt uppehållstillstånd för att de ska kunna färdigställa studier på gymnasial nivå.

Under torsdagen röstades lagförslaget från regeringen igenom i riksdagen. 166 ledamöter röstade för, och 133 emot.

Lagförlaget har debatterats flitigt under våren, och den sittande regeringen hade inte kunnat få igenom förslaget på egen hand. Först när Centerpartiet i slutet av april meddelade att de ställer sig bakom förslaget öppnades dörrarna för att den nya lagen skulle kunna bli verklighet.

– De medmänskliga konsekvenserna av att stoppa förslaget är alldeles för stora, sa Annie Lööf i samband med beskedet i april, skriver Dagens Nyheter.

Den nya lagen träder i kraft den 1 juli i år, och den som vill ansöka om nytt uppehållstillstånd på grund av studier måste göra det senast den 1 september.

Förhoppningen att den ensamkommande som fullföljt sina studier ska kunna få ett permanent uppehållstillstånd efter studietiden, genom att etablera sig på arbetsmarknaden.
Källa: Metro

/Karin & Lotta

På diakonibloggen.com har vi skrivit om flyktingar tidigare, men som läget är nu kan vi helt enkelt inte låta bli att lyfta situationen igen, denna gång med fokus på alla ensamkommande barn och ungdomar som lever under enorm press i väntan på eventuell avvisning och återresa. Maila gärna tankar och berättelser till diakoni.se@gmail.com.

1 kommentar »

  1. Lagen får mig inte precis att hoppa jämfota av glädje över dess stringens och klarhet, men i det rådande läge är den det minst dåliga alternativet och jag är glad för att Riksdagen röstade för.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: