Hoppa till innehåll

Agape

Idag berättar Diakonibloggen om Agape, en förening som vänder sig till ungdomar som kommit som ensamkommande flyktingbarn till Göteborg men fyllt 18 år eller blivit åldersuppskrivna till 18 år under asylprocessen.

Agape identifierade 14-16/1 2017 49 ungdomar i Nordstan utan adress. Ungdomar som hade hunnit fylla 18 år, eller blivit åldersuppskrivna och hänvisats tillbaka till Migrationsverkets ansvar och fått en anvisning till ett anläggningsboende långt ifrån Göteborg, där de haft och har sin skolgång och sitt nätverk sedan 1 1/2-2 år tillbaka.

Ungdomarna beskrev själva i januari 2017 att de nog var ett 100-tal ungdomar, utan adress, som höll till i centrala Göteborg. På Agapes första träff kom 76 personer, och antalet ungdomar har ökat hela tiden. De hade valt att stanna kvar i Göteborg för att fullfölja sin skolgång, fast de inte hade någon permanent boendelösning kvar.

Den 22/1 2017 startade Agape 18 stationer sju dagar i veckan dit ungdomarna kan gå varje dag efter skolan fram till 22.00 för att få några av sina behov tillgodosedda, som att äta mat, tvätta, byta sina kläder och sköta sin hygien. På stationerna kan de även få hjälp med läxor, träffa vuxna, men också få hjälp med att hitta strategier och fatta kloka beslut för sig själva. Agape erbjuder en tydlig struktur med rutiner i en oförutsägbar tillvaro. Agape erbjuder också aktiviteter på några av stationerna som samtalsstöd, fotboll, matlagning, foto och musikkurs. Verksamheten omfattade i januari 2018 570 ungdomar.

Frivilligorganisationen Agape engagerar också 136 frivilliga familjer och alternativa boendeformer. Totalt innefattas 250 ungdomar av någon form av boendeinsats via Agape. Det finns också en fadderverksamhet för att underlätta deras vardag och sociala sammanhang.

Verksamheten Agape erbjuder fortbildning för volontärer via studiecirkel, samtalsstöd och handledning. De erbjuder även regelbundna träffar en gång i veckan för stöd till volontärer samt till frivilliga familjer i deras relation till de ungdomar och sitt åtagande. Stödet sker både individuellt och i grupp. Agape har även en ideell psykolog och en ideell vårdlots, som är sjuksköterska.

Agape försöker också stödja andra kommuner i deras insatser kring de ungdomar som tillhör dem, och samarbetar kring de ungdomar som dyker upp i Agape Göteborg för att slussa tillbaka ungdomarna till kommunen där de haft eller har sin skola och sina sammanhang.

De har sett en ökning av antal nyregistrerade ungdomar under hösten 2017, då många ungdomar kom hösten 15, och då uppgav en ålder på 16, vilket gör att de nu naturligt fyller 18 år i september-oktober och november, om de via åldersbedömningar inte hunnit få sin ålder reviderad. Agapes insatser kräver utökad tillgänglighet och blir mer omfattande.

Insatserna kring ungdomarna är direkt suicidpreventiva och förebygger risker som rekrytering till organiserad brottslighet, missbruk och prostitution.

Vill du veta mer? Du hittar mer info här

På Diakonibloggen har vi skrivit om flyktingar tidigare, men som läget är nu kan vi helt enkelt inte låta bli att lyfta situationen igen, denna gång med fokus på alla ensamkommande barn och ungdomar som lever under enorm press i väntan på eventuell avvisning och återresa. Maila gärna tankar och berättelser till diakoni.se@gmail.com. /Karin och Lotta

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: