Hoppa till innehåll

#metoo enligt Maria från Magdala

Jag har mött honom! Nu vet jag att han lever! Mannen i trädgården som jag trodde var trädgårdsmästaren, det var i själva verket han… Och hoppet, som spirade inom mig efter åsynen av den tomma graven och mötet med änglarna, besannades – där framför mina egna ögon. Och jag har blivit återupprättad – igen…

Min tillvaro såg förr så annorlunda ut. Under större delen av mitt vuxna liv har jag blivit utnyttjad och förnedrad, människor har tittat snett på mig. Dömande, nedlåtande, föraktfulla… #metoo

Men sen mötte jag honom som förändrade allt. Han som har sett mig bortom det som andra såg – han som sett mig som den jag verkligen är. Återupprättad!

Jag blev del av ett sammanhang och behandlades med respekt och omtanke, i en gemenskap.

Det var därför jag blev så besviken.

När jag och de andra kvinnorna kom till lärjungarna och berättade om vad vi hade upplevt vid den tomma graven – då blev vi inte trodda. #metoo

Och genast ansattes jag av den gamla välkända rösten inuti: ”Där ser du, du är ingen att räkna med. Det är ingen som bryr sig om vad du säger, vad hade du väntat dig egentligen…?”

I själva verket var det nog så att en för lärjungarna självklar sanning rubbades när vi kvinnor kom med så viktiga nyheter. Deras självsäkra men kanske omedvetna stolthet fick sig en törn. Varför skulle vi vara de som fått förstahandsinformationen och inte de…?

Men jag kunde inte se strukturen, jag kunde inte se utanför mig själv.

Men nu har allt förändrats igen! Jag har mött honom! Det var för mig han visade sig först. Som för att verkligen tala om för mig att jag är värd respekt och förtroende, att jag visst är någon att räkna med. Rakryggad kan jag gå ut och berätta om det jag sett och hört: Min Frälsare lever, jag vet att han lever! 

Och jag är återupprättad – igen!

(Fritt tolkat av Charlotte Säll)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: