Hoppa till innehåll

Utökat stöd till unga hemlösa

En liten strimma  av hopp för alla de ensamkommande unga som idag står utan boende och i viss mån även utan etablerat skyddsnät:
Regeringen satsar 120 miljoner kronor per år i tre år för att stötta ideella organisationer i deras arbete mot hemlöshet bland unga vuxna, där psykisk ohälsa kan vara en bidragande orsak till hemlösheten. Beslutet är en följd av budgetpropositionen för 2018.

– En konsekvens av psykisk ohälsa kan vara hemlöshet och vi vet att det där finns märkbara skillnader mellan olika grupper. Här är det viktigt att visa medkänsla och skapa rimliga livsvillkor, säger biträdande finansminister Per Bolund.

Medlen går till etablerade organisationer som redan idag har omfattande insatser gällande hemlöshet och unga vuxna. De kan användas för boende eller andra insatser för att kunna komma tillbaka in i samhället.

På Diakonibloggen har vi skrivit om flyktingar tidigare, men som läget är nu kan vi helt enkelt inte låta bli att lyfta situationen igen, denna gång med fokus på alla ensamkommande barn och ungdomar som lever under enorm press i väntan på eventuell avvisning och återresa. Maila gärna tankar och berättelser till diakoni.se@gmail.com. /Karin och Lotta

 

1 kommentar »

 1. Sedan jag stod på centralen i Göteborg och tog emot dessa flyktingar som hoppades på ett nytt liv i Sverige, vad har hänt med dem?
  Jag funderar ibland vet jag att några har fått det bra, andra mindre bra, och en del i sin utsatthet och besvikelse valt att avsluta sitt liv, innan de ens är myndiga. Det är så lätt att se det negativa, som här i Trollhättan, men majoriteten hör man sällan något om. Jag vet inte hur mycket man får för dessa pengar, men är ändå glad att något görs.
  Nästa söndag skall jag på minnesstund till en av de som valde att i förtid avsluta sitt liv.
  Jag funderar mycket på EU och Europa där vi skulle samarbeta för att hjälpa varandra, istället har det splittrat oss mer än något annat.
  I dag tävlar nästan alla partier om hur populistiska de skall vara, och hjärtat är satt på undantag.
  På bara några få dagar valde en mängd frivilliga att bygga upp en organisation som täckte stora delar av Europa för att hjälpa flyktingar, medan myndigheterna stod handfallna.
  Redan när de landsteg på de Grekiska öarna så stod vi i Göteborg färdiga med välkomstkommiten och var beredda.
  På varje tåg de klev på räknades de in, för att kontrollera att rätt mängd kom till avstigning. Vi vet att vi hade motståndare som försökte sabba det hela.
  Ibland känns det som om vi glömt att det var människor vi tog hand om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: