Hoppa till innehåll

Med hopp om en ljus framtid – Ensamkommandes Förbund

På Diakonibloggen har vi skrivit om flyktingar tidigare, men som läget är nu kan vi helt enkelt inte låta bli att lyfta situationen igen, denna gång med fokus på alla ensamkommande barn och ungdomar som lever under enorm press i väntan på eventuell avvisning och återresa. Idag tipsar Diakonibloggen om verksamhet i Malmö. Maila gärna tankar och berättelser till diakoni.se@gmail.com. /Karin och Lotta

 Ensamkommandes Förbund Malmö

Ensamkommandes Förbund och Mötesplats Otto i Malmö startades för snart fyra år sedan för unga av ensamkommande unga. Mötesplats Otto är en öppen mötesplats med nyanlända och/eller ensamkommande unga som primär målagrupp, men alla är välkomna att besöka Otto. Vi vill att människor som annars inte hade träffats ska kunna mötas på Otto. Genom vårt arbete med inkludering av barn och unga i samhället möter vi många individer från olika delar av världen. Otto är en plats där alla unga ska kunna känna sig hemma och trygga. På Otto ska asylstatus och ursprung inte behöva vara något viktigt. På Otto ska en få lov att pausa från sådant som ofta annars kan vara stressfaktorer i ens liv. Till Otto kan du komma för att ”bara” ta en kopp te, träffa gamla eller nya vänner, spela pingis eller playstation. Men vi har också en mängd av andra aktiviteter. Exempelvis läxhjälp, asylrådgivning, idrottsaktiviteter, tjejgrupp, engelska, gitarrkurs, utflykter, läger och olika infoträffar och workshops. Vad vi erbjuder ska ständigt baseras på målgruppens behov. Kärnan i vårt arbete är ömsesidigt deltagande av både etablerade och nyanlända barn och unga samt även vuxna för att skapa en framtid tillsammans. Vi tar kunskap och erfarenheter från målgruppen, andra organisationer i civilsamhället, från volontärer och faddrar där vi tillsammans deltar i aktiviteterna. Vi tror på att vi gör det bäst tillsammans.

 

Nya utmaningar

Under de år som vi har funnits har verksamheten jobbat med olika frågor. Detta då verksamheten, som sagt, helt ska styras av målgruppens behov och önskemål. Till en början hade vi  störst fokus på integrationsarbetet och de flesta av våra deltagare var då ensamkommande som hade fått beslut om att få stanna i Sverige och ofta sökte stöd i frågor rörande framtiden i Sverige. Men de senaste åren har frågorna vänt, nu är det många fler som behöver samtala om asylprocessen, om avslag, har suicidala tankar, sömnlösa nätter och mardrömmar om oron kring risken att bli utvisade. Det gör också att även vi som jobbar i verksamheten får en ny utmaning orsakat av den nya situationen. Vi måste fortsätta klara av att vara trygga pålitliga medmänniskor när de unga runtomkring oss inte längre orkar kämpa. Vi ser nu barn och unga som tappar livsglädjen, som tappar motivationen att fortsätta vara aktiva, blir allt mer isolerade, får större frånvaro i skolan och hamnar i utanförskap. Denna förfärliga livssituation som barn och unga tvingas handskas med dagligen anser vi i högsta grad vara skapt av samhället. Ovisshet och hinder som skapas av samhället är deprimerande och frustrerande vilket också är ett hinder för etablering och jämställdhetsutveckling.

Tack vare många fantastiska volontärer och samarbetspartners kan vi tillsammans göra vårt yttersta för att ändå försöka underlätta vardagen för dessa barn och unga. Men staten bär det största ansvaret för hur situationen har blivit. Allt stramare asylregler har lett till att antal avslag ökar och det behöver ändras. Vi vill ha friska, hoppfulla ungdomar och en situation som kan skapa framtidstro. Den skapas genom att dessa barn och unga efter en lång period av ovisshet, farliga resor och krigstrauma äntligen får andrum. Sverige både kan och har kapaciteten att erbjuda en ny chans till dessa barn och unga.

Människor på flykt har funnits under historien och kommer nog att finnas under all framtid. Många gånger är det starka, målmedvetna, drivna och beslutsamma individer som söker säkrare framtid. Är det trötta, sjuka och orkeslösa individer som söker en särkrare framtid i Sverige är detta också individer med kunskaper och erfarenheter som berikar vårt land och oss som människor. Vi vill att medmänskligheten och solidariteten skall finnas där oavsett.

Vill du veta mer om Ensamkommandes Förbund och/eller tycker du att Otto låter som en spännande plats och vill få nya vänner, titta förbi! Östra Förstadsgatan 27 i Malmö. Vi har öppet mån-fre kl 14-20. Och vi söker alltid volontärer! Allt från hjälp med läxor till simning och körkort. Alla kan vi bidra med något!

 

Med hopp om en ljus framtid,

Juma Lumani, projektmedarbetare Komväx

Mahboba Madadi, ordförande EF Malmö

Omid Mahmoudi, verksamhetsansvarig EF Malmö och Mötesplats Otto

Mikaela Berg, verksamhetsansvarig EF Malmö och Mötesplats Otto

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: