Hoppa till innehåll

Vi kan göra avgörande skillnad i andra människors liv

Det är diakonins månad och temat för i år är, precis som förra året, psykisk ohälsa bland barn och unga. Jag arbetar som diakon och har min placering halvtid på Hjärta för barn och halvtid i församlingens verksamhet. Självklart får jag frågan om jag kan säga något klokt under kommande söndags gudstjänst – diakonins söndag. Och jag tänkte dela med mig här och nu och där och då av något som jag brukar tänka på när jag jobbar och möter unga.

Hjärta för barn är Hela Människan:s i Värnamo verksamhet för barn som lever med krångel i sitt liv, med sig själva och/eller i sin familj. Verksamheten är verkligen ett hjärta för barn som bygger mer på hjärta och personligt engagemang än profession och utbildning, som innefattar en stor insats från engagerade volontärer med olika bakgrund. Vi möter barnen dels två kvällar i veckan i vårt hus på Lasarettsgatan 8 i Värnamo när vi har öppet hus och dels möter vi barnen individuellt och tillsammans med sina föräldrar. Verksamheten finns för att ge barn som lever i en utsatt situation ett vattenhål där det finns vuxna som har tid och tålamod och är där för att se och lyssna, och där det finns andra barn i samma situation vilket gör att det inte behövs förklaringar och ursäkter till att tillvaron ser ut som den gör. Hjärta för barn har funnits sedan 2010. Idag har vi drygt 100 barn ”i rullarna” och kontakt regelbundet med hälften av dem. En vanlig öppet hus-kväll har vi 15-20 barn i huset.

Till Hjärta för barn söker sig alltfler killar. Om det beror på någon slags samhällstrend vet jag inte, men det är en trend just nu hos oss. Det är killar i alla åldrar. Alla har de gemensamt att de är mjuka inuti och rätt så hårda utanpå. De har fått lära sig att de måste vara det för att överleva. Mjukheten kommer till uttryck under våra samlingar där vi tar upp olika ämnen och ordet går runt. Förvånansvärt ofta tar killarna till orda och levererar klokskaper som de förvärvat i en tillvaro där ingen kan förutsäga dagen och stunden, där lugn kan förvandlas till kaos, kärlek till hat på några få sekunder. Hårdheten tar sig i uttryck i sättet att vara mot varandra, sättet att hantera relationer och att bita ihop och bli hatisk istället för att visa tårar och sårbarhet.

Till vår verksamhet kommer många och vill ge gåvor och tjänster i form av ekonomiska bidrag och hjälp med alltifrån tapetsering och trädgårdsskötsel till att vara volontär i våra grupper. Så behjärtansvärt! Värnamoborna är ett gott och generöst folk! Men jag brukar tänka att om var och en såg ut ett barn eller ungdom i sin direkta närhet – som inte tillhör den närmaste kretsen – att se lite extra och bry sig extra om, så skulle så mycket psykisk ohälsa kunna förebyggas. Det visar ju all statistik och undersökningar av alla slag att anledningen till att maskrosbarn klarar sig så bra är att det har funnits en enda som har sett. Någon som vågat se hur det egentligen är. Så enkelt och ändå så svårt! Vad är det som gör att det är så mycket enklare att ge en stor ekonomisk gåva än att ställa frågan: Hur har du det? till dotterns pojkväns kompis som har sommarskor året runt? Så mycket enklare att skaffa sig ett fadderbarn i Tanzania än att gå emellan när sex sju killar pucklar på en betydligt mindre ute på gården? Så mycket enklare att lämna en kasse kläder till Erikshjälpen än att bjuda in grannens unge på den pågående grillkvällen när hen sitter ute på trappen sen två timmar tillbaka för att ingen är hemma och kan öppna? Så enkelt och ändå så svårt! Vi kan göra avgörande skillnad i andra människors liv med för oss små handlingar och vi får kanske aldrig veta det.

Serien SKAM är så omåttligt populär för att den är så nära och berör så många unga för att igenkänningsfaktorn är så hög. Där möter vi i ett känt citat som får avsluta mina tankar om diakoni bland barn och unga och alla människor. Har vi detta med oss kan vi göra stor skillnad!

Sara Carlsson, diakon i Värnamo

September är diakonins månad och temat är ungas psykiska ohälsa. Har du tankar du vill dela – skriv en kommentar eller maila oss på diakoni.se@gmail.com. /Karin & Lotta

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: