Hoppa till innehåll

Sommar och läsning – Klostret

Många har, liksom vi, en bokhög jämte sängen, i en hylla på jobbet eller kanske en lista i paddan med titlar och böcker som bara väntar på att få bli lästa. Tiden är ofta knapp under terminerna och annat behöver prioriteras. Sommaren brukar dock innebära, i alla fall för en del av oss, mer tid för läsning och mer tid att låta reflektioner få plats.

För fjärde sommaren i rad recenserar vi och några gästbloggare aktuella böcker. Hoppas du kommer bli inspirerad och hitta dina guldkorn under sommaren. Här kommer bokrecension nummer tio och det blir den sista för i sommar. /Karin & Lotta

Klostret av James Martin ( Libris förlag 2017)

Det var med viss bävan jag började läsa ”Klostret” av James Martin. Författaren är jesuitpräst och bara bokens titel gör att man påbörjar läsningen med ett djupt andetag. Jag är ingen kyrkoperson, fast ändå väcker ovan nämnda intresse också. Det är inte ofta denna sorters böcker kommer i min väg.

Tjusningen med böcker är ju ofta det oväntade mötet. Mötet med böcker man inte själv valt blir ofta det bästa. Boken fångar mig också direkt. Den lågmälda berättarstil som är bokens signum gör en hänförd. Den handlar om tre människor som är i behov av vägledning för att komma vidare i livet. De har varit med om olika mer eller mindre traumatiska händelser i sina liv och en av dem är en abbot. I synnerhet denne abbots möte med den av sorg betyngda Anne hör till  det bästa i hela boken. Man blir av någon anledning djupt berörd men avsnittet lämnar ändå en underbar känsla av hopp efter sig. Trots den tydligt kristna röda tråden i boken blir den ändå påtagligt allmängiltig och lätt att gripas av även för icke invigda.
Malin Rosander Blomqvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: