Hoppa till innehåll

Sommar och läsning – En slant i muggen

Många har, liksom vi, en bokhög jämte sängen, i en hylla på jobbet eller kanske en lista i paddan med titlar och böcker som bara väntar på att få bli lästa. Tiden är ofta knapp under terminerna och annat behöver prioriteras. Sommaren brukar dock innebära, i alla fall för en del av oss, mer tid för läsning och mer tid att låta reflektioner få plats.

För fjärde sommaren i rad recenserar vi och några gästbloggare aktuella böcker. Hoppas du kommer bli inspirerad och hitta dina guldkorn under sommaren. Här kommer bokrecension nummer nio. /Karin & Lotta

En slant i muggen och sedan?  av Gert Gelotte, (Verbum 2017)

Sedan ett par år tillbaka finns en öppen konflikt mellan dem som engagerat sig för utsatta EU-medborgare/EU-migranters situation i Sverige. Förenklat uttryckt handlar det om två läger där det ena lägret menar att hjälpa EU-migranter här i Sverige cementerar deras utanförskap och får dem att fastna i destruktiva beteenden. Istället skall dessa människor få hjälp av bland annat biståndsorganisationer i sina hemländer och så lyftas ur sin fattigdom. Det andra lägret menar att lägga i pengar i muggen är ett effektivare bistånd än att ge till biståndsorganisationer och att hjälpa med skolgång, sjukvård och arbete i Sverige bidrar till integration i samhället även i hemländerna.

”En slant i muggen” är en reportagebok på initiativ från Göteborgs stift som framförallt bygger på intervjuer som journalisten Gert Gelotte gjort med privatpersoner, organisationer och myndigheter som engagerat sig i EU-migrantfrågorna, i synnerhet romer. På ett ganska tydligt sätt skymtar den ovan nämnda konflikten bland eldsjälarna fram och ibland lutar den kanske väl mycket åt ena hållet. Riktigt intressant blir boken först när vi får följa med på en studieresa till Rumänien till franciskanernas arbete i staden Roman (ett arbete Svenska kyrkan stödjer) där de två lägrens positioner i konflikten möter en hoppfull verklighet där både slantar och biståndsorganisationer gör nytta.

Boken innehåller också en hel del matnyttig information om bland annat rättigheter och checklistor med tips för den som vill engagera sig. Men den väjer inte heller för de mer ljusskygga sidorna av EU-migranternas tuffa levnadsvillkor – rasism, hot, våld, kriminalitet och människohandel. För oss som varit engagerade länge innehåller den en hel del utmaningar. Själv tar jag med mig en europeisk paroll som europaparlamentarikern Soraya Post påminner om – ”Ingenting om oss utan oss”, det vill säga att verkligen göra romer delaktiga, att inte bara bli objekt. Men starkast, sorgligast och mest hoppfulla är de reportage där vi får följa några EU-migranter i Luleå och Göteborg: Om den kristna tron som bär dem, om möjligheten till arbete och om barnens kreativa tänkande som ger hopp för framtiden.

Fredrik Hollertz
präst, aktiv i det ekumeniska nätverket Kyrkhjälpen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: