Diakonibloggen

socialt och medialt fokus på diakoni i Svenska kyrkan

Sommar och läsning – Möten längs vägen

Många har, liksom vi, en bokhög jämte sängen, i en hylla på jobbet eller kanske en lista i paddan med titlar och böcker som bara väntar på att få bli lästa. Tiden är ofta knapp under terminerna och annat behöver prioriteras. Sommaren brukar dock innebära, i alla fall för en del av oss, mer tid för läsning och mer tid att låta reflektioner få plats.

För fjärde sommaren i rad recenserar vi och några gästbloggare aktuella böcker. Hoppas du kommer bli inspirerad och hitta dina guldkorn under sommaren. Här kommer bokrecension nummer åtta.

Möten längs vägen av Maria Hanner (Argument, 2017)

Att på en blogg som handlar om diakoni recensera en bok som är skriven av en diakon är extra roligt. Här är det diakon Maria Hanner som har skrivit en bok med 40 fristående reflektioner. Det som förenar dessa reflektioner är att allesammans utgår från vägmärken, skyltar som vi ser runtomkring oss i vardagen och som har en särskild betydelse. I Maria Hanners betraktelser väcker dessa vägmärken djupare tankar om vad de kan betyda på den väg som är vår livsvandring.

I skylten för övergångsställe får triangeln som inneslutersluter människan symbolisera den treenige Guden som omsluter oss var vi än går. I anslutning till skylten för cirkulationsplats påminner författaren oss om rondellhundarna som symbol för visselblåsning och profetisk diakoni, att våga engagera sig för orättvisorna i världen. Och genom skylten för drivmedel visar hon på vikten av att fylla på våra andliga behov i livet och menar att livets bröd har olika tuggmotstånd.

Författaren har en förmåga att skriva kort, lättförståeligt och kärnfullt. Vardagskopplingen och det lättsamma varvas med djup och mera lågmäld eftertanke. Det finns en själavårdande och bekräftande ton i betraktelserna, men också utmaning att våga ta steg vidare i livet. Ibland är det författarens egna tankar och erfarenheter som är stoffet i betraktelsen men ofta ställer hon frågor som utmanar läsarens egen reflektion och eftertanke. Till varje vägskylt och reflektion knyts ett bibelcitat.

Jag kan varmt rekommendera boken. Användandet av bilder är ett bra grepp pedagogiskt med igenkänning från vardagen och bilden av livsvandring kopplat till en fysisk väg. Boken är en bra andaktsbok för olika åldrar och för den egna reflektionen. Tankarna som författaren delar kan väcka frågor till fördjupning och inspirera till vidare samtal.

Charlotte Säll, diakonibloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on augusti 23, 2017 by in Bokrecension, Diakonalt arbete, diakoni and tagged , , , .
Luciadagen med löfte om #ljus #svenskakyrkan I förlängningen av #metoo publiceras idag uppropet #vardeljus utifrån medarbetares berättelser i Svenska kyrkans kontext. Vi vill informera/påminna om att det i varje stift finns kontaktpersoner just för frågor om sexuella övergrepp. Idag börjar vi nytt tema på diakonibloggen.com, om ensamkommande flyktingbarn. #vistårinteut #ensamkommande Bibelberättelsen om fem bröd och två fiskar. Foto: Anneli Diskerud Morken

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: