Hoppa till innehåll

Sommar och läsning – När du leder

Många har, liksom vi, en bokhög jämte sängen, i en hylla på jobbet eller kanske en lista i paddan med titlar och böcker som bara väntar på att få bli lästa. Tiden är ofta knapp under terminerna och annat behöver prioriteras. Sommaren brukar dock innebära, i alla fall för en del av oss, mer tid för läsning och mer tid att låta reflektioner få plats.

För fjärde sommaren i rad recenserar vi och några gästbloggare aktuella böcker. Hoppas du kommer bli inspirerad och hitta dina guldkorn under sommaren. Här kommer bokrecension nummer sju.

När du leder av Josefine Arenius, utgiven på Libris förlag 2017.
Josefine Arenius är ledarutvecklare med inriktning på ungdomsfrågor på EFK. De senaste tolv åren har hon föreläst inom ledarskap, grupprocesser, konflikthantering, omorganisering, mentorskap och självbild.

I den både väldigt roliga, lättsamma och allvarsamma boken ”När du leder” ger Josefine oss goda råd på vägen till ett för alla framgångsrikt ledarskap. För mig har det varit ett nöje att läsa boken. Den har gett upphov till igenkänningsfniss, ahaupplevelser och påminnelser om sådant som jag så väl är medveten om men alltför sällan använder mig av. Som sagt, läsningen var lekande lätt och jag fick en hel del med mig. Först efteråt läser jag om boken på Libris hemsida att den är riktad till unga. Då är jag förmodligen rätt ung med mina snart 42år för jag kan på alla sätt dra nytta av det jag läste i min vardag.

Josefine delar in sin bok i tre delar: Vem är du? där hon bland annat beskriver våra olika självförtroenden, det professionella, det utseendemässiga och det sociala. Vart ska du? där Josefine beskriver vikten av att först sätta ett mål, hitta modet och ta ansvar för sig själv. Och Hur leder du andra? där hon betonar vikten av förtroendekapital, beskriver hur man är en coachande ledare och hur viktigt det är att uppmuntra. Redan på omslaget skriver hon sin tes: ”Du behöver veta vem du är för att veta vart du ska så att du kan leda andra”, vilket hon återkommer till i alla delar.

Josefine återkommer ständigt till att det bästa är att vara sann mot sig själv och mot andra och inte låtsas vara någon man inte är. En måste få vara människa och begå misstag även som ledare. Ett kapitel heter ”När allt går åt skogen” som bland annat innehåller en lathund att följa när just allt går åt skogen. I kapitlen om självförtroende fick jag en ahaupplevelse när Josefine skriver om vad det gör med oss när vi förutsätter att vi inte är omtyckta och vilken distans vi då skapar till människor omkring oss. Varje kapitel avslutas med en lathund som en slags sammanfattning och punkter med råd, en lista med frågor att fundera vidare på själv eller tillsammans med andra och ibland finns även en lista på övningar.

Jag vill ha den här boken i min hylla för att ta fram och slå upp goda råd eller ha som samtalsunderlag när jag har anledning att prata ledarskap i olika sammanhang. Kanske att boken kan vara lämplig att använda i volontärssammanhang när vi vill rusta och peppa våra ideella ledare.

Recensent är Sara Carlsson, diakon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: