Hoppa till innehåll

Sommar och läsning – Hemvägen. En slags andlig loggbok

 

Många har, liksom vi, en bokhög jämte sängen, i en hylla på jobbet eller kanske en lista i paddan med titlar och böcker som bara väntar på att få bli lästa. Tiden är ofta knapp under terminerna och annat behöver prioriteras. Sommaren brukar dock innebära, i alla fall för en del av oss, mer tid för läsning och mer tid att låta reflektioner få plats.

För fjärde sommaren i rad recenserar vi och några gästbloggare aktuella böcker. Hoppas du kommer bli inspirerad och hitta dina guldkorn under sommaren. Här kommer bokrecension nummer sex.

Hemvägen. En slags andlig loggbok av Åsa Molin (Libris, 2016)

Tredje gången gillt! Det är några månader sedan jag fick denna bok i min hand för recension. Två gånger tidigare har jag påbörjat den men fått lämna den tillfälligt. Missförstå mig inte – den är inte på något sätt svårläst eller svårtillgänglig. Men det är en bok som inbjuder till reflektion och eftertanke – den förtjänar tid och behöver inte sträckläsas. I semestertid fick jag nu den tid som boken inbjuder till men inom en mer begränsad tidsrymd.

Precis som undertiteln säger utgör denna bok en andlig loggbok – med tydligt kristen prägel –  på livsresan. Författaren tar sin utgångspunkt i döden men också i livet och konsten att leva, i reflektioner över vad som har bestående värde i livet. Hon använder bilden av en färd till sjöss för att beskriva navigeringen genom livet. På ett naturligt sätt varvar hon historiska händelser och tankar från kristna tänkare såsom Cassianus, Johannes av Korset och Nouwen med exempel från nutida film och tv och inbjuder läsaren till reflektion över det kristna inre livet.

Själv blev jag tilltalad av läsningen. Författaren har en förmåga att guida varsamt, att på ett befriande sätt mana till reflektion. Jag märkte att jag rätt ofta under läsningen kopplade författarens reflektioner till sådant jag själv för tillfället var uppfylld av. De företeelser som historiskt sett kallas dödssynderna beskriver hon och reflekterar kring utan moralism. Ett genomgående fokus är Guds rike, inte bara i ett framtidsperspektiv, utan här och nu med ett evighetsperspektiv. Författaren trycker genomgående på vikten av tilliten och beroendet av Gud, inte som ett prestationskrav utan som en inställning, en livshållning. Boken är full av kloka tankar varvade med målande beskrivningar och exempel och språket är lättillgängligt.

För den som söker kristen vägledning och reflektion kan Hemvägen vara en mycket god följeslagare och inspiration en bit på vägen.

Charlotte Säll, diakonibloggen

Åsa Molin är predikant, författare och lärare på Örebro Missionsskola och Akademi för Ledarskap och Teologi. Hon har tidigare skrivit böckerna Och hjärtat vänder sig om och  Himlen omfamnar jorden. Hon är även en av redaktörerna för boken Söndag – gudstjänst i en ny tid.

Bild från Libris förlags hemsida

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: