Hoppa till innehåll

Sommar och läsning – Evas dotter

Många har, liksom vi, en bokhög jämte sängen, i en hylla på jobbet eller kanske en lista i paddan med titlar och böcker som bara väntar på att få bli lästa. Tiden är ofta knapp under terminerna och annat behöver prioriteras. Sommaren brukar dock innebära, i alla fall för en del av oss, mer tid för läsning och mer tid att låta reflektioner få plats.

För fjärde sommaren i rad recenserar vi och några gästbloggare aktuella böcker. Hoppas du kommer bli inspirerad och hitta dina guldkorn under sommaren.

Första boken vi läst är Evas dotter av William Paul Young utgiven på Libris förlag 2015.

Boken är en suggestiv fantasifull bok med tema från skapelsen med berörelsepunkter i vardagen. Young tar med oss på en resa in i fantasins värld där gudsbegrepp blandas med självreflektion och en inre andlig resa. Vi får möta en ung flicka Lilly och får följa hennes möte med sin egen verklighet och en fantasivärld där skapelseberättelsen står i fokus. Världarna korsas hela tiden och som läsare får du släppa förförståelse om skapelseberättelse och gudsbegrepp. Young skapar med målande ord och bilder en modern tolkning av skapelsen och låter de mystiska tongångarna som är centrala för boken väva en dimridå framför föreställningar om gott och ont.

I en del av boken beskriver han på ett livfullt sätt synen på hur ondskans makt kom in i världen, där vi traditionsenligt efter skapelseberättelsen har sett att Adams val mellan gott och ont varit det avgörande. William Paul Young lyfter fram att det var bortvändheten, att inte vilja vara i Guds närhet, som var det avgörande.

Genom hela den mystiska väven av nutid, dåtid och fantasi låter författaren en tanke om Guds brinnande kärlek vara med och tona fram, att vi trots bortvändhet och trasighet ändå är älskade av Gud. ”Det yttersta Goda kommer alltid att vara starkare än bortvändheten.”

Karin Ahlqvist, diakonibloggen

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: