Hoppa till innehåll

Att inte vara umbärlig

I två inlägg delar diakon Sara Carlsson tankar om och erfarenheter av hur Svenska kyrkan kan arbeta med sociala företag. Här kommer första delen.

Alla vi som jobbar med människor i utsatthet vet vad meningsfull sysselsättning betyder. Efter de allra mest grundläggande behoven som mat, kläder och husrum kommer behov av sammanhang och meningsfullhet. Och behoven är beroende av varandra. En människa som är på väg ur ett missbruk kan ha mat och husrum men tappa styrfart utan en sysselsättning som ramar in dagarna och ger en ny mening. En människa som sliter med psykisk ohälsa blir hjälpt av ett annat fokus och bygger upp ett bättre självförtroende genom ett arbete. En människa som av olika skäl gått arbetslös under lång tid vilket lett till ensamhet, isolering och kanske rent av social fobi blir på ett positivt sätt tvungen att bryta mönstret genom en sysselsättning, en tid att passa och att inte vara umbärlig.

När Jesus möter den lame mannen i Kafarnaum säger han åt honom att stiga upp och ta sin bädd och gå. Han botar, upprättar och bemyndigar honom sen att klara sig själv. Det är ett av flera exempel där Jesus litar på individens egen förmåga och ser människan bakom hindret. Jesus känner vi ju också som den som går mot strömmen och lägger sig till bords med syndare, bedragare och prostituerade, umgås med dem som andra inte vill kännas vid. Han tror på dem som ingen annan tror på kort och gott. Så vad kan vi lära av detta? WWJD? Att det går att göra underverk genom att bemyndiga människor som ingen kunnat tro på tidigare, med ett förtroende/en uppgift/ett arbete.

Låter ju självklart och enkelt!

Sedan så länge vi diakoner kan minnas så har frågan ställts till kyrkan om vi kan ta emot människor i olika åtgärder för praktik, arbetsprövning, samhällstjänst med mera. Listan kan göras lång. Ofta har det fungerat bra att ta emot och hitta en meningsfull sysselsättning i vår verksamhet och det är väl också främsta anledningen till att vi fortfarande får frågan. Ofta har det också varit svårt att hitta bra uppgifter som ger en meningsfull praktik och på flera håll har kloka huvuden slagits ihop för att hitta bra former för detta.

Det finns en form: Arbetsintegrerande sociala företag som syftar till att förbereda och leda den som står utanför arbetsmarknaden till ett anställning. Det kan bedrivas bland annat genom att en stödorganisation startar igång och med tiden släpper taget om det sociala företaget när det rullar på av sig självt eller är det som utgör den grundläggande plattformen över tid. En församling i Svenska kyrkan kan utgöra en sådan grundläggande plattform genom att bistå med personal som leder arbetet, lokaler och till viss del ekonomi. Ett exempel är St Marys i Lindesberg. Där är deltagaren med en begränsad tid tills det att hen får anställning på annat håll. Exempel där Svenska kyrkan är stödorganisationen som är med och startar och har som mål på lång sikt att släppa företaget att fortsätta i egen regi är Pelarsalen i Värnamo.

Pelarsalen är ett samlingsnamn på ett socialt företag med flera verksamheter i, Återväxt, Butik Rättvist, Second hand, Hallongrottan och Skaparverkstaden. Varje verksamhet är självständig i sig och ingår ändå i samma företag. Varje verksamhet skulle kunna knoppas av och bli ett eget företag i framtiden, där de anställda tar över.

Återväxt Trädgårdsdiakoni som bedrivs i Prostgårdsträdgården. En relativt nystartad verksamhet som riktar sig till den som varit långtidssjukskriven och behöver prova sin förmåga sakta och försiktigt utifrån sina förutsättningar. På Återväxt är man i 8 veckor och därefter kan det bli aktuellt att fortsätta i någon av de andra verksamheterna.

Butik Rättvist – en butik i centrala Värnamo med Cafe där det säljs bröd som bakas i Hallongrottan, produkter som tillverkas i Skaparverkstaden, fairtradeprodukter, böcker och presenter.

Second Hand – ligger i direkt anslutning till Butik Rättvist och är precis som namnet avslöjar en second handbutik

Hallongrottan – ett bageri som från början bakade allt bröd som serverades i församlingens verksamheter. Nu har de expanderat och levererar till Butik Rättvist och Gårdsbutiken (en butik i Värnamo som säljer närproducerat) och tar även emot beställningar.

Skaparverkstaden – består av Mjuka verkstaden där det sys, stickas och virkas och Hårda verkstaden där det snickras bland annat fågelholkar som blivit en succe.

I varje verksamhet finns det möjlighet för den enskilde att arbeta 100% av sin förmåga och också använda och utveckla sina egna talanger.

Pelarsalen har en projektledare anställd och därutöver ett antal som fått anställning med tiden och med det ett större ansvar. Inledningsvis har alla som kommer till Pelarsalen någon form av aktivitetsstöd. Pelarsalen har en helt egen ekonomi. Församlingen stöttar företaget genom att skjuta till pengar till underskottet tills dess att företaget står på helt egna ben.

Diakon Sara Carlsson

Vill du veta mer om Värnamo och om sociala företag – maila oss på diakonibloggen så förmedlar vi kontakt.

 

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: