Hoppa till innehåll

En bild, ett ögonblick i sänder

I begynnelsen var ordet. Och ord är på många sätt både ett välsignat och oändligt värdefullt verktyg. Genom att sätta ord på känslor kan vi nå varandra. Ord kan ersätta vapen och ord kan inge hopp. Ord kan förmedla tro. Ord kan förklara kärlek. Men ord kan också bygga oövervinnerliga barriärer – om det handlar om ord på språk som vi inte förstår.

skarmavbild-2017-01-19-kl-19-27-34Där vi står idag är det tydligare än någonsin att ord inte bara raserar murar utan även utgör gjutgrund för dem. För människor vars ord inte räcker till blir lätt missförstådda och människor som blir missförstådda misströstar lätt. Och det är i brist på gemensamma ord, och förenande språk, som vi låter våra förutfattade meningar och fördomar ta över.

Det tar tid att hitta orden i ett nytt land. Att förstå dess innebörd, att omfamna dem som om de vore ens egna. Att lära sig se nyanserna och använda dem i rätt sammanhang. Under den tiden är det oerhört värdefullt att det finns bilder.

Bilder dömer inte den som ser dem. Bilder ger frihet för tolkning och kan förena människor med olika modersmål. Bilder visar världen precis som den ser ut, i stunden. I nuet. Och genom just bilder vill vi nu visa er fragment av socialt omsorgsarbete i praktiken. Vi vill ge er ögonblicksbilder, låta er möta bland annat socionomer, kuratorer, sjuksköterskor, präster och diakoner i vardagen. I verkligheten. I samtalet. Mitt i livet.

Hur mycket vi än älskar ord finns det tillfällen då en bild faktiskt säger mer än tusen ord. Och genom att fylla bloggen med visuella uttryck en tid framöver kan vi spara alla våra tusen ord, låta dem vila – och återkomma till dem igen i samband med nästa tema här på bloggen (och genom denna paus även påminna oss om att alla inte har samma ord i sitt förråd).

Gabriella Fäldt, för diakonibloggen

Vi fokuserar på bilder! Välkommen med kommentarer, funderingar eller kanske en talande bild att dela, till diakoni.se@gmail.com. /Karin & Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: