Hoppa till innehåll

#jagärhär

Vi är många som har noterat och förfasat oss över en allt hårdare ton i inlägg och kommentarer på sociala medier, särskilt på Facebook. Den typ av språk som tidigare mest förknippats med extrempolitiska sidor har letat sig in på alla slags sidor, till exempel kvällstidningarna eller tv-kanalerna och även i kyrkans sammanhang. Kommentarer som uttrycker hån, raljans, hot, förminskande och generaliseringar förekommer i ganska stor utsträckning. Bakom tangentbordet verkar det vara lättare att ge uttryck för den här typen av kommentarer än när människor möts ansikte mot ansikte.

skarmavbild-2017-01-04-kl-11-35-24Idag vill vi, som ett uttryck för profetisk diakoni, lyfta ett exempel på en motrörelse mot det aggressiva, hot- och hatfyllda klimatet på internet – demokratiprojektet #jagärhär. Det har startats som en grupp på Facebook för personer som vill vara med och göra skillnad på internet. Initiativet har skapat en framgångsrik digital plattform där människor tillsammans motarbetar hat och hot i sociala medier genom att bemöta med kommentarer fria från sexism, rasism, homofobi och liknande. Respekt, öppenhet och god samtalston är nyckelord och det framhålls viktigt att inte dras med i nedlåtande attityder och personangrepp. Gruppen startades i maj 2016 av Mina Dennert, den ökar hela tiden i antal och har i skrivande stund närmare 53 000 medlemmar och många står på kö.

Facebookgruppen #jagärhär tilldelades utmärkelsen Rättvisepriset 2016. På Rättviseförmedlingens hemsida står att läsa: ”Gruppens medlemmar agerar gemensamt och träder in i kommentarstrådar där hat, hets och osanningar sprids och motarbetar det med öppenhet, respekt och god ton.” Vidare: ”…#jagärhär har på kort tid inspirerat” … ”till att kämpa för ett mer jämlikt och jämställt samhälle där alla har samma möjlighet att göra sin röst hörd – utan att riskera bli utsatt för hot, trakasserier eller smutskastning.”

Vi på diakonibloggen gläds över detta initiativ att många tillsammans bemöter hat och hot på internet. När vi läser i olika trådar på Facebook ser vi nu många som är med och skapar balans i kommentarsfälten, som vågar ifrågasätta svepande, generaliserande och hatiska uttalanden – som är med och gör skillnad. Vill du också vara med och göra skillnad? Besök #jagärhär på Facebook och ansök om att bli medlem.

/Karin och Lotta

Temat denna gång handlar om att utmana strukturer, uppmärksamma orättvisor och ge röst åt utsattheten. Dela gärna dina tankar om profetisk diakoni och/eller att protestera mot sociala orättvisor, i en kommentar eller via mail, diakoni.se@gmail.com.

 

 

 

4 kommentarer »

 1. Bl a just för att det är så illa och för att jag av princip aldrig går med någonstans där man måste registrera sig är jag inte med i FB och andra (a)sociala media och kan därför inte ansluta mig till detta lovvärda alternativ. Försöker mig på ströinsatser i samma anda där man fortfarande kan kommentera utan registrering.

 2. Syftet med #jagärhär är väl att näthata från vänster? I deras instruktioner till nya medlemmar berättas om hur man ska få meningsmotståndare avstängda från facebook genom att förtala dem på temat att de är brottslingar och rasister.

  Lite som de goda tyskar som hjälpte staten att hitta dåtidens näthatare som Anne Frank.

  Hur många pensionärer som klagar på att de inte har råd med mat har inte #jagärhär stängt av från facebook eftersom man tycker att dessa klagomål är näthat? Roligt för dem att försöka förklara för barnbarnen varför man inte kan följa dem på facebook. Kyrkan tycker att det är näthat när pensionärer vill äta varje dag OCH gå till tandläkaren.

  Att stödja det här är ren ondska, det bör man inte hyckla med.

  • Hej du anonyme kritiker,
   Roligt att du läser diakonibloggen och tack för din synpunkt. Vi skulle vilja förtydliga några saker om syftet med #jagärhär. 1. Gruppen har ingen politisk agenda, bland medlemmarna finns sympatisörer för höger och vänster och skalan däremellan. 2. Syftet är INTE att alla ska ha samma åsikter. Gång på gång understryks detta av gruppens initiativtagare och administratörer, att medlemmarna tycker olika. Det som är den gemensamma nämnaren är att gruppens medlemmar vill bemöta ett allt hårdare, mer hot- och hatfyllt samtalsklimat. Det handlar om att nyansera debatten, att våga ifrågasätta generaliseringar och säga ifrån mot hot och trakasserier. En kommentar som innehåller något av detta nyss nämnda kan anmälas till Facebook för granskning. Det är alltså inte gruppen #jagärhär som stänger av någon från Facebook, men medlemmarna kan vara med och visa på det som inte är i linje med Facebooks egna regler. Att vara kritisk till detta skulle rent krasst kunna tolkas som att man tycker det är ”rätt” så länge det inte uppmärksammas.

   Vår erfarenhet av detta förfarande är att det krävs ganska mycket för att en kommentar, en sida eller ett inlägg ska tas bort av Facebook. Vad vi förstår kan en person under begränsad tid nekas att nyttja sitt konto. Då på grund av att man uttryckt sig på ett sätt som strider mot Facebooks gemenskapsregler. Gemenskapsregler som finns till för att föra respekt, öppenhet och en god ton vidare till uppväxande generationer.

   Vi är ledsna för att gruppens goda syften och intentioner så grovt kan missförstås. Parallellen till Tyskland och andra världskriget är absurd och kommenteras inte vidare. Vår fasta övertygelse är att vi tror på #jagärhär som ett mycket gott sätt att bemöta det hårdnande samtalsklimatet i sociala medier. /Karin och Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: