Hoppa till innehåll

Det som är människors nöd är kyrkans nöd

Kyrkans förbön är viktig. När vi i gudstjänsten ber för världen får det inte vara tomma ord. Det hörs direkt om förbönen bara är ett moment att klara av, en punkt i gudstjänstordningen, en text som ska läsas upp – eller om orden står i kontakt med verklig nöd i det lokala och globala sammanhanget. Och det märks om bönen vuxit fram ur händernas kamp och hjärtats längtan efter att göra skillnad.

Skärmavbild 2016-03-30 kl. 11.42.32Ibland får jag frågan om tron är politisk. Mitt svar är ja. Politik betyder ju statskonst och handlar om allt det som är viktigt för vårt gemensamma liv. Det som är samhällets frågor är också kyrkans frågor. Det som är människors nöd är kyrkans nöd. Kyrkan är inte en värld för sig. Människors armod och fattigdom står alltid på kyrkans agenda, som en fast punkt på dagordningen. I gudstjänstens bön lyfter vi lokalsamhället, världssamfundet och jordklotet inför Guds ansikte. I vardagens arbete kavlar vi upp ärmarna och arbetar för att lindra världens nöd.

För kyrkan är det inte på valbar plats att utmana strukturer, uppmärksamma orättvisor och ge röst åt den som är utsatt. Det är en del av vårt diakonala DNA. I vår tid är det uppenbart att de människor som medierapporteringen ägnar tiden åt är bland de mest utsatta – de som flyr till vårt land från det djupt sargade Mellanöstern och de EU-migranter som söker sig till oss från fattiga delar av Europa. Samtidigt finns det skäl att uppmärksamma de människor vars nöd helt och hållet ligger i medieskugga. Den dolda nöden är inte mindre viktig än den synliga.

Spelar det någon roll om jag bryr mig? När jag var liten lärde min mor mig att för att ro i land ett stort projekt gällde det att göra lite i taget. En stor hög med grenar i trädgården kunde se orimligt stor ut, men om jag plockade en pinne om dagen var högen borta efter ett tag. Samma sak med nöden i vår värld. Det handlar om envetet arbete i det lilla. Och om äkta bön utan att ge sig.

Fredrik Modéus, biskop, Växjö stift

Temat denna gång handlar om att utmana strukturer, uppmärksamma orättvisor och ge röst åt utsattheten. Dela gärna dina tankar om profetisk diakoni och/eller att protestera mot sociala orättvisor, i en kommentar eller via mail, diakoni.se@gmail.com.

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: