Hoppa till innehåll

En närsynt, vidsynt och framsynt diakoni

Allt som oftast dyker de upp, rösterna som säger att kyrkan inte ska blanda sig i politiken. Att vi ska hålla oss till det centrala i den kristna tron, till evangeliet om Kristus.

skarmavbild-2016-11-15-kl-15-40-09Kyrkans diakonala uppdrag har flera funktioner. Det kan till exempel vara den karitativa, att i omsorg möta utsatta människor, den uppsökande bland människor utanför kyrkans sammanhang eller den själavårdande sidan i lyssnande och samtal. Vi på diakonibloggen vill särskilt lyfta en del av det diakonala uppdraget som inte heller kan förbises – det är den profetiska funktionen. Den som manar oss att höja rösten – mot förtryckande strukturer och orättvisor i samhället, och för oss människor när vi är utsatta och har svårt att göra våra röster hörda.

Att vara lojal mot det centrala i vår tro, mot evangeliet, är också att i Jesu efterföljd leva ut det kristna budskapet – i mötet med människor, i att upprätthålla människovärdet och stå på den utsattes sida. Här tangerar diakonins uppdrag ett allmänmänskligt engagemang mot sociala orättvisor. I det engagemanget kan olika aktörer mötas i gemensamt arbete för människors bästa.

Den profetiska diakonin behöver ha flera perspektiv. Den måste vara närsynt – ha den enskilda människan för ögonen. För det andra, vidsynt, där blicken lyfts för att få syn på de orättvisa strukturer och sammanhang som skapar utsattheten. Och dessutom, framsynt, där vi får arbeta för att tillsammans hitta bra former för framtidens diakoni.

/Karin & Lotta

Temat denna gång handlar om att utmana strukturer, uppmärksamma orättvisor och ge röst åt utsattheten. Dela gärna dina tankar om profetisk diakoni och/eller att protestera mot sociala orättvisor, i en kommentar eller via mail, diakoni.se@gmail.com.

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: