Hoppa till innehåll

När fasaden tillåts spricka kan morgonljuset falla in

”När fasaden tillåts spricka kan morgonljuset falla in” – så lyder en av textraderna i Axel Dahlins sång: Bär mig nu, och den raden sammanfattar nästan temat som varit på bloggen nu under några månader. Vi har skrivit och gästbloggare har skrivit, berättat och delat med sig av historier kring psykisk ohälsa.

worried-girl-413690_1280Temat är valt utifrån Sveriges kristna råds diakonins månad som i år handlade just om barns och ungas psykiska ohälsa.

Vi har lyft fram texter och berättelser med vetskapen om att ju mer vi delar, ju mer kunskap vi får, desto mindre tabubelagt blir ämnet och desto enklare blir det att tala om. Två föräldrar delade med sig av en smärtsam men hoppfull berättelse som avslutades med orden: Och kanske kan vår berättelse öppna ögonen för oss vuxna att psykisk ohälsa faktiskt inte har någon ålder. Och att det är otroligt viktigt att ta även barns känslor på allvar.”

Vi avslutar temat med att stämma in in i en av gästbloggarnas önskningar:

”Jag har en dröm. Min dröm handlar om ett samhälle där det är lika naturligt och självklart att prata om att man har brutit sin själ, det vill säga drabbats av psykisk ohälsa, som att man har brutit ett ben. Jag längtar efter den dagen då det inte ska vara skamligt eller tabubelagt att berätta om sin depression, sin ångest, sin ätstörning eller missbruksproblematik. Jag längtar efter den dagen då vi inte viskar när vi pratar om psykisk ohälsa. Och mest av allt längtar jag efter att vi slutar att skämmas över vår svaghet, trasighet och knasighet oavsett om den gäller vår kropp, vår själ eller vårt själv.”

Karin och Lotta på diakonibloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: