Hoppa till innehåll

#vistårinteut

Idag publicerar diakonibloggen ett upprop som protesterar mot behandlingen av ensamkommande flyktingbarn – Vi Står Inte Ut, men vi slutar aldrig kämpa!

”Vi är socionomer, pedagoger, verksamhetschefer, sjuksköterskor, familjehem, barnmorskor, läkare, psykologer, diakoner, präster, konsulter, genusvetare, beteendevetare, människorättsvetare, forskare, projektledare, handledare, gode män, jurister, volontärer och medmänniskor som på ett eller annat sätt är engagerade i gruppen ensamkommande barn och ungdomar. Vi jobbar bland annat i skolan, på HVB-hem, inom socialtjänst, psykiatri, vård eller som familjehem. Många av oss har lång erfarenhet av att jobba med ensamkommande unga.

Vi ser barn och ungdomar som allas angelägenhet och arbetar dagligen för att deras rättigheter beaktas och att de behandlas på samma sätt som andra barn.”

Så inleds uppropet, och fortsätter vidare bl a:

”Ensamkommande ungdomar som skrivs upp i ålder tvingas mot sin vilja från familje- och HVB-hem trots att insatser som görs ska ha ett individuellt perspektiv och präglas av respekt för den unges människovärde och integritet. De riskerar att avvisas utan pardon till länder som svenska medborgare avråds från att åka till. Det sker trots protester från en samlad profession. Det sker trots att våra ensamma unga får den enda trygghet de känner sönderslagen.”

Och avslutas så här:

”…vi ser det som vår plikt att protestera och säger rakt ut: det är nu systemkollapsen sker! Den sker inom oss och bryter sakta ner oss. Våra hjärtan brister. Vi gråter i bilen på väg hem från jobbet. Visst ska vi egentligen klara smärtan för vi är ju professionella! Men vi står inte ut!

Sverige har skrivit under barnkonventionen. Vi vill att Sverige följer den!”

Här kan du läsa uppropet i dess helhet, få mera information och skriva under.

Detta upprop är ett exempel på vad profetisk diakoni kan innebära. Sociala orättvisor och profetisk diakoni är nästa tema som vi inom kort inleder här på diakonibloggen. /Karin & Lotta

6 kommentarer »

  1. Fruktansvärt inhumant hur Migrationsverket och Invandrarverket behandlar och ”handlar” med människor som tvingats lämnat sina LIV- hem, familjer, sammanhang för att kanske aldrig få återses..i ett vaccum av väntan på sitt framtida öde….! Sverige var deras förhoppning om en LJUS framtid,,,för en del har det gått bra, men för andra blev ”guldet till sand”…varken de eller deras framtid hade något bestående värde! Jag vill rikta ett stort TACK till alla kyrkor, svenska såväl som frikyrkor, alla ”hjälporganisationer”, pionjärarbetare, diakoner…! Utan oss är de inget! Vi ger dem ett värde och mottar dem med glädje! ❤

  2. Tack för att ni uttrycker vad många känner med detta brev. En känner sig verkligen helt maktlös över hur vi behandlar människor och tycker oss vara förmer i detta land samtidigt som vi lever i ett överflöd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: