Hoppa till innehåll

#aldrigensam

13435521_598708216957256_3531675204863047178_nAldrigensam är ett informationsprojekt som sprider kunskap och bryter tystnaden kring det tabubelagda ämnet psykisk ohälsa bland unga vuxna.

Projektet startades av Charlie Eriksson för att bidra till en mer öppen dialog kring det tabubelagda ämnet psykisk ohälsa. Alla drabbas, men ingen vågar prata om det. Ingen ska behöva leva med psykisk ohälsa i hemlighet, nu bryter vi isen och bidrar till att fler vågar söka hjälp för sin psykiska ohälsa. Den ökade trenden att ungdomar väljer att begå självmord istället för att söka hjälp hos psykiatrin måste brytas.”

Texten är hämtad från hemsidan för Aldrigensam, ett privat initiativ för att bryta tystnaden kring psykisk ohälsa. Upphovsmannen Charlie Eriksson, som 2015 fick utmärkelsen ”Årets genombrott som föreläsare”, skriver vidare på Facebook:

”Den övergripande idén är att fler unga ska söka vård för sin psykiska ohälsa. Det här sker genom att tillhandahålla information på Internet till allmänheten för att bättra på kunskaperna, reducera fördomarna och därmed sudda ut den skam/tabu som idag råder kring ämnet. Den primära målgruppen är unga vuxna (18-25år), men informationen ska finnas tillgänglig för den breda massan. Konceptet är inte unikt, men varje budskap har rötterna i min egna historia och den är inte lik någon annans. Genom nytänkande och kreativa marknadsföringsstrategier kommer informationen nå ut genom bruset och fram till de potentiella mottagarna. Vårt mål är att psykisk ohälsa ska bli socialt accepterat och därmed leda till att fler människor vågar söka och få vård. Liv ska räddas, sjukdomar ska normaliseras och all skam/tabu ska suddas ut, för evigt.”

Ambassadörer för projektet är underhållningsduon Filip Hammar & Fredrik Wikingsson, författaren och podcastprofilen Sigge Eklund, Youtubestjärnan Therese Lindgren, bloggerskan & entreprenören Michaela Forni, Rachel ”Yoga Girl” Brathén, extremskidåkaren och bilfantasten Jon Olsson, författaren och föreläsaren Ann Heberlein, fotbollsstjärnan Olivia Schough, komikern Annika Andersson, f.d. simmerskan Emma Igelström och f.d. höjdhopparen Linus Thörnblad.

”I väntan på hjälp vill vi att du ska veta att du är aldrig ensam!” (från Aldrigensam.com)

Vi har nu lämnat september och diakonins månad, men vi fortsätter temat barns och ungas psykiska ohälsa på diakonibloggen lite till. Läs gärna gästbloggarnas tankar, dela med dig av dina reflektioner via mail till diakoni.se@gmail.com eller skriv i en kommentar vad du tycker. /Karin & Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: