Hoppa till innehåll

Tillsammans är det nya själv

Sommartid är lästid för många av oss. Också denna sommar delar vi på diakonibloggen med oss av några bokrecensioner.

Den sjätte boken: Tillsammans är det nya själv – Att leva ett gott liv som förälder av Cajsa Tengblad (Libris, 2016)

”Den läser jag gärna!” sa jag om Cajsa Tengblads bok när det var dags att fördela sommarens läsning. Jag har tidigare träffat Cajsa när hon arbetade på studieförbundet Bilda och på senare år hört mycket gott om henne som föreläsare. Väl med boken i handen kände jag dock viss tvekan, då jag såg att den vände sig till föräldrar, och jag är inte själv förälder. Men då jag möter många barn, unga och föräldrar både privat och i jobbet tänkte jag att jag kunde ha glädje och nytta av att läsa denna bok i alla fall.

Författaren inleder med att uppmuntra läsaren – vilken klok förälder du är som mitt i livspusslet prioriterar en bok om föräldraskap! Hon uttrycker i inledningen att hon vill ge kraft och energi i föräldrarollen, inte som expert men som medmänniska. Detta anslag av bekräftelse och uppmuntran genomsyrar hela boken. Cajsa Tengblads bok handlar inte i första hand om föräldrars bemötande mot sina barn, inte om teorier, tekniker eller tips. Fokus är istället på att som vuxen hitta strategier för att själv må bra och uppleva ett gott liv. Att ta sitt liv på allvar och kunna vara den man är. Och att på så sätt bli trygga och positiva förebilder för barnen.

Boken är indelad i två huvuddelar där den första handlar om prioriteringar, vad som är viktigt på riktigt, att se verkligheten som den är. Att fundera över vad man bär med sig i sitt livs ryggsäck och att reflektera över självbild, självkänsla och självförtroende. I del två lyfter författaren fram existentiell hälsa och delar sedan med sig av ett antal livsstrategier – redskap till att hantera livet. Att vara sann mot sig själv, att vara rädd om sina relationer, våga drömma och vara snäll mot sig själv är exempel på uppmaningar, eller uppmuntranden, som hon ger läsaren. Men också att vara med och påverka och göra bra saker för andra.

Författaren varvar referenser och citat från andra sammanhang med egna tankar och exempel ur vardagen, ofta från sig själv och sin egen familj. I slutet av kapitlen sammanfattar hon budskapet genom att i några meningar uttrycka vad handlingar och insikter hos föräldern får för konsekvens hos barnen och avslutar sedan med rubriken Fundera vidare och några reflektionsfrågor där läsaren kan relatera till sin egen situation. Ett upplägg som också gör boken väl användbar i en samtalsgrupp.

I bokens avslutning landar bokens innehåll i dess titel när Cajsa Tengblad sammanfattar sina tankar i önskningen att läsaren ska känna befrielse i att inte vara perfekt som förälder men göra så gott man kan. En önskan om att föräldrar ska kunna hjälpas åt och lära av varandra, kunna dela både glädjeämnen och bekymmer i ärlighet och i omtanke.

Cajsa Tengblad

Cajsa Tengblad

Cajsa Tengblad har skrivit en angelägen och uppmuntrande bok. Den ger läsaren anledning att reflektera över sitt eget liv, vad som är viktigt, vad vi bär med oss, hur vi tänker om oss själva. Oavsett om du själv är förälder eller om du vill vara en vettig vuxen för en uppväxande generation rekommenderar jag gärna denna bok.

Charlotte Säll, diakonibloggen

Cajsa Tengblad är hälsopedagog, coach, föreläsare och författare. Besök hennes hemsida här.

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: