Hoppa till innehåll

Att få ny kraft

Telefonen ringde och en sjuksköterska bad mig komma till en patient. I mitt jobb som sjukhuspräst besöker jag patienter dagligen som önskar besök, så jag berättade när jag skulle komma och besöka patienten.

Man skulle kunna tro att det är tröttande och en anspänning att alltid vara den som lyssnar, respekterar och ser patienter på sjukhuset och lika ofta upplever jag att det är väldigt berikande. Att dela en stund med en annan människa och få tillfälle att lyssna till en annan människas livsberättelse och uppleva kontakt i mötet ger nya krafter. I mötet med varandra sker ett givande och ett mottagande.

DSC_1624Ibland tror jag att vi missar möjligheten som möten kan vara. Alla våra möten bär inom sig en möjlighet. I ett möte där vi är närvarande för varandra växer hoppet och tilliten. Och kanske går vi miste om det vi alla längtar efter: kontakt med varann, kontakt med livet om vi slarvar med mötet.

Uppladdning av hopp och tillit för vårt liv.

Varje kväll kopplar jag in mobilladdaren för att ladda mitt urladdade mobilbatteri. Laddningen räcker ungefär ett dygn, sedan behöver det laddas igen. Jag tror att vi har andra batterier som vi också behöver ladda. Medmänsklig kontakt är en del av livet som är livsviktig för mig. Att se in i andra människors kärleksfulla ögon och lyssna till andra människors tankar om livet är djupt meningsfullt. I mötet med den andre möter jag också mig själv och jag anar också en glimt av Gud i den andre. Detta ger hopp och mening.

Kontakt med det heliga i livet är ett annat batteri som jag känner viktigt. I skapelsen, kontakten med naturen, konsten, musiken, där finns kraftkällor, jag upplever Guds närvaro och blir uppfylld av livet. Gudskontakten, ordlös eller i bön med ord, ger mig kraft att leva dag för dag. Jag fylls av förundran.

Ett annat område som jag behöver tänka på är avkoppling. Jag har behov av att inte göra någonting. Att ge mig själv tid för ingenting. Kravlös tid där återhämtning är poängen. Semestertider kan vara sådan tid för återhämtning för många.

Vilka batterier behöver du ladda?

I mitt patientmöte på avdelningen möttes jag med värme och förväntan. En medmänniska som uttryckte sin nöd men också sitt hopp och sin glädje. Att vi då fick dela livet en stund, be tillsammans gladde oss båda mycket. Vi drack ett glas saft och tackade Gud för omsorg idag och i framtiden. Kanske ses vi igen på livets väg, kanske inte.

 

Thomas, Sjukhuspräst

Läs gärna Thomas tidigare blogginlägg här.

4 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: