Hoppa till innehåll

En mörk dag

boot-998966_1280-2Så kom då den ödesdigra dagen igår. Riksdagen röstade som väntat igenom förslaget om en åtstramad flyktingpolitik i Sverige.  Sveriges asylregler ligger nu på EU:s lägsta nivå tillsammans med länder som Rumänien, Grekland och Malta. Lagen träder i kraft 20 juli 2016 och ska gälla i tre år. Lagen innebär bland annat att tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregel istället för permanenta och att endast de asylsökande som beviljas flyktingstatus har rätt till familjeåterförening. Många organisationer har ställt sig kritiska till denna lag. Trots det klubbades lagen igenom med stor majoritet.

Karin Ödquist Drackner skriver i ett blogginlägg för Unicef: ”UNICEF har i gott sällskap av majoriteten remissinstanser påtalat att förslaget tydligt strider mot barnkonvention, framför allt alla barns rätt till familjeåterförening. Förslaget är inte förenligt med regeringens förslag att stärka barns rättsliga status och göra barnkonventionen till lag, eller att skapa fler lagliga vägar till EU och Sverige.”

Och vidare: ”Barnkonventionen är tydlig när det gäller alla barns lika värde och rättigheter. Oavsett under vilka omständigheter ett barn lever i, ­eller vilken skyddsstatus man tillskrivs, har alla barn rätt att leva med sin familj.”

Sedan trycker hon på hur angeläget det är att lagen inte blir permanentad. ”Vi kräver därmed att Sverige under de kommande tre åren:

  • upprättar ett mottagningssystem med strukturer där barns rättigheter och barnets bästa kommer i främsta rummet
  • ser över och rustar det nuvarande systemet för att möta framtida utmaningar
  • fortsätter vara drivande för ett gemensamt ansvarstagande inom EU med barns rättigheter och behov i fokus.”

Så långt Unicef, som på ett tydligt sätt uttrycker det motstånd som många lyft fram, samtidigt som de pekar på en väg framåt.

Vi på diakonibloggen känner sorg och frustration över den nya lagen. Vi inser att lösningarna inte är enkla men vi tror att vi kan bättre i vårt land. Därför gläds vi över att signalen från Svenska kyrkan är tydlig: Fortsätt det goda arbetet! Vi är stolta över att verka i en kyrka som tar ställning i asylpolitiken, för den utsatta människan, för barnen.

Som biskop Fredrik Modéus kommenterar i ett filmklipp med anledning av beslutet: ”Låt oss arbeta tillsammans för att det här ska se ut på ett annat sätt i framtiden.”

/Karin & Lotta

Vi fokuserar på flyktingar – möten och berättelser. Vill du dela erfarenheter? Skriv en kommentar eller maila diakoni.se@gmail.com.

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: